Рожден ден днес празнува актьорът, който влезе в ролята на Хан Аспарух - Стойко Пеев, научи "Фокус". Той е роден на 12 ноември 1956 г., в сeло Генерал Киселово, обл. Варненска. Учи в Механотехникума във Варна. Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Анастас Михайлов през 1981 г. След това започва да работи в трупата на Театър "Българска армия“.

Неговата звезда изгрява, когато е едва на 23 години. Тогава се превъплъщава в създателя на Първата българска държава - хан Аспарух. Ролята на владетеля го превръща моментално в любимец на публиката. Занимавал се е с парашутизъм, а след това и с алпинизъм.   

Сред най-емблематичните му роли освен Хан Аспарух в "Хан Аспарух" са Горан във "Време разделно" и полк. Стамов в "Рокада" и др. Сред най-известните му театрални роли са: княз Орсино в "Дванадесета нощ" (Шекспир), Тибалт в "Ромео и Жулиета" (Шекспир), Аякс в "Троил и Кресида" (Шекспир), Лаврухин в "Години на странстване" (Алексей Арбузов), Бепе в "Рибарски свади" (Карло Голдони), Семьон в "Книжен грамофон" (Ал. Червински), Жеронт в "Илюзията" (Пиер Корней), съседа в "По-големият син" (Ал. Вампилов), Микеле в "Събота, неделя, понеделник" (Едуардо де Филипо).