Президентът на Българска федерация по волейбол (БФВ) Любомир Ганев се срещна с капитана на мъжкия национален отбор Цветан Соколов, съобщиха от БФ Волейбол.

След срещата стана ясно, че през следващата седмица, след прибирането на националите от турнира от Волейболната лига на нациите (VNL) в Япония, медицинският щаб на националния отбор и Цветан Соколов ще изготвят съвместна програма за възстановяването на състезателя.

"Проведохме изключително конструктивна среща с него, на която бяха изчистени получилите се недоразумения - съобщи пред официалния сайта на БФ Волейбол Ганев. -  Както вече казах - всичко е било заради недостатъчно добра комуникация. Преди началото на подготвителния период Соколов е провел разговори с членове на щаба и е споделил своето притеснение от моментното си физическо състояние. В тази връзка и съмнения за своята полезност към отбора в седмиците на Волейболната лига на нациите. На тази база е взето и решение да не му бъде изпращана повиквателна за първия турнир през тази година - с цел да бъдат проведени възстановяване и подготовка за предстоящите най-важни състезания през 2023 г. Недоразумение заради недостатъчно добра комуникация. Но това е в миналото, а ние гледаме в бъдещето - заедно."

Освен участието в Лига на нациите, пред националите тази година предстои Европейско първенство, на което сме домакин във Варна, както и олимпийска квалификация в Китай.

 "След като програмата бъде изготвена, вярвам, че Соколов ще може да се възстанови напълно и да проведе пълноценна подготовка, за да бъде в състояние да помогне на отбора в изключително важните турнири до края на годината – коментира още Ганев. -  Разчитаме много на Цецо да бъде лидер на отбора в изключително отговорната година за българския волейбол и очакваме неговото включване в подготвителния процес. Нашето голямо желание е всички боеспособни и най-добри волейболисти да бъдат под знамената. Знаете, че през август и септември сме домакини на най-голямото спортно събитие в България за 2023 г. - Европейското първенство за мъже. След това ни предстои и Олимпийската квалификация за игрите в Париж. Отборът ни показва част от сериозните си заложби още на старта на Лигата на нациите. Поздравявам момчетата за чистата победа над Словения и за раздаването в петгеймовата битка с Полша. Имаме вяра в отбора, а той е пределно мотивиран да радва българската публика. Сигурен съм, че това ще стане, когато може да разчитаме на най-добрите, които да дават най-доброто от себе си и сърцето си за българските фенове".