Рафаел Надал сподели съжалението си, че ще пропусне за първи път от 2004 година насам Откритото първенство на Франция. Контузия в бедрото, получена на Australian Open през януари го извади от игра за неопределено време, което сега стана ясно, че ще продължи може би до есента. Надеждите на испанеца са, че ще може да се включи в мачовете за Купа "Дейвис". След това той ще се насочи към подготовка за 2024-а, която към днешна дата планира да е последната в състезателната му кариера.

"Няма да мога да играя на "Ролан Гарос“. Работех всеки ден от последните 4 месеца. Те бяха много трудни. Не откривахме решение на проблема, който имах в Австралия. Днес още съм в позиция, в която не съм готов да се състезавам със стандартите, на които съм свикнал. Не съм човек, който просто ще участва на "Ролан Гарос“ без да е готов", започна той.

"Контузията, която получих на Откритото първенство на Австралия, не се разви, както се надявахме. Загубих целите по пътя. Участие на "Ролан Гарос" е невъзможно. Не мога да отида там след толкова години и знаейки колко означава турнирът за мен", продължи Рафа.

"Нямам намерение да играя през следващите месеци. В последните години, въпреки че резултатите ми бяха от първа категория, ежедневният ми живот бе много труден. Въпреки че отвън се виждат само победите, годините на работа след пандемията бяха много трудни", призна испанецът.

"Бяха трудни години, въпреки че ги прикриваха резултатите. Стигнах до този момент, в който не мога да се състезавам на нивото, което искам. Ще се опитам да възстановя тялото си. Няма да давам дата на завръщане. Когато съм подготвен, ще го кажа. Може би Купа "Дейвис" в края на годината може да е цел. И да започна следващата година, която вярвам, че ще е последната ми в спорта", откровен бе олимпийският шампион на сингъл от Пекин.

"Ако продължа да играя сега, не мисля, че мога да го правя и през следващата година. Намерението ми е следващата година да ми бъде последна и да играя само на турнирите, които харесвам, за да се разделя подобаващо с тях", допълни 36-годишният тенисист.

"Ако не си щастлив, това се отразява и на личния ти живот. Мечтаех да играя на "Ролан Гарос", но не е възможно. Няма как да подобря това, което трябва, за да съм на високо ниво", убеден е 14-кратният шампион от Откритото първенство на Франция.