22-кратният носител на титли от Големия Шлем Рафаел Надал няма да играе на "Ролан Гарос". Испанецът проведе пресконференция, на която съобщи, че продължава възтановяването си от контузията в бедрото, която получи през януари на Australian Open във втори кръг срещу Макензи Макдонълд при поражението с 0:3 сета.

Матадора уточни, че не знае кога ще се върне към тренировки, но няма да е в следващите два до 4 месеца, което изключва тревния сезон и "Уимбълдън" от календара му. Бившият водач в световната ранглиста разкри още, че понастоящем планира 2024-а да е последната му състезателна и да се сбогува с тениса. Той потвърди желанието си да играе на Летните олимпийски игри в Париж, които ще са на кортовете на "Ролан Гарос" на клей, но още не знае дали това ще е последният му турнир в кариерата.

В последните няколко седмици 36-годишният тенисист тренира на кортовете в академията си в Майорка, но физическото му състояние все още не е на необходимото ниво. Това принуди Рафа да се оттегли от надпреварите в Уиндиън Уелс, Маями, Монако, Барселона, Мадрид и Рим.

За първи път от 2004 година насам олимпийският шампион на единично от 2008 година няма да играе на Откритото първенство на Франция, където е вдигнал трофея 14 пъти, включително миналият сезон.

След края на "Ролан Гарос" Надал ще изпадне за първи път извън "Топ 100". Оттеглянето му от Париж означава, че Доминик Тийм ще влезе директно в основната схема на надпреварата, която започва на 28 май.