Общинският съвет не подкрепи предложението за отпускане на 6 194 316 лв. допълнително авансово за цялостното довършване на стадион "Христо Ботев", предаде репортер на "Фокус".

Предложението беше направено в извънреден порядък от председателя на групата съветници на "Кауза България" Едуард Сарафян на микрофон в залата при обсъждане на отчета за 2022 г. и план-сметката за 2023 г. за разпределение на средствата за Младежки дейности. Аргументът за отпускането на средствата е с цел цялостно завършване на строителството, покривната конструкция и лицензиране на спортното съоръжение.

Вносителят предложи 5 158 646,40 лв. да се дадат от бюджета за 2023 г., като сумите ще се вземат от предвидените в общинската хазна суми за индексации на други строителни обекти, изграждани по Оперативните програми, сред които детски заведения. По думите на заместник-кмета Георги Титюков, в общинския бюджет са били предвидени 20% за индексация, но на практика има "свободни" средства, тъй като 15% се осигуряват от държавата и само 5 на сто от общината. Намаляват се единствето сумите за отчуждаванията и спортните площадки. 

"Общинският съвет поде порочна практика – с преходните и заключителните разпоредби на Закона за корабоплаване се правят промени в Кодекса за социално осигуряване" - посочи като ироничен пример юристът Веселина Александрова.