В специално отворено писмо феновете на Ботев настояха парите за стадион "Христо Ботев“ да бъдат поискани от бюджета отделно от тези за стадион "Локомотив“. Ето какво написаха жълто-черните привърженици:

До

Пловдивската общественост

Община Пловдив

Здравко Димитров

Пламен Райчев

Пресцентър на Община Пловдив

Уважаеми дами и господа,

На 16.12.2022 г. фенове на Ботев Пловдив проведоха среща с кмета на Община Пловдив г-н Здравко Димитров, зам.-кмета "Спорт, младежки дейности и социална политика" г-н Георги Титюков и зам.-кмета "Строителство и инвестиции" г-н Пламен Райчев, който се включи в конферентна връзка по телефона.

На срещата представителите на жълто-черната общност пожелаха за пореден път да получат гаранции, че парите, осигурени за довършването на стадион "Христо Ботев", ще бъдат изразходвани максимално прозрачно, както и че заемът в размер на 12 млн. лева, изтеглен от Община Пловдив, ще бъде изразходван целево по предназначение – за цялостното изграждане на козирката на Колежа.

След проведената дискусия успяхме да извоюваме уверение от страна на г-н Здравко Димитров и г-н Пламен Райчев за следното:

1. Представените от строителя ДЗЗД "Колежа" количествено-стойностни сметки за стойността на СМР, необходими за цялостното завършване на стадион "Христо Ботев", ще бъдат одобрени след извършването на обстойна проверка на посочените в тях количества и стойности, като ще бъде изготвен подробен анализ, с който ще бъдат запознати и феновете.

2. До 23.12.2022 г. г-н Пламен Райчев ще изготви възлагателно писмо до строителя, в което ще му укаже, че допълнителните 12 млн. лева, отпуснати с решение на Общински съвет град Пловдив, следва да бъдат усвоени целево за изграждането на козирката на стадион "Христо Ботев" – не само за металната й конструкция, а и за цялостното покриване на металната конструкция.

За съжаление няколко часа по-късно радостта от постигнатия резултат бе помрачена от прессъобщение, публикувано на интернет страницата на Община Пловдив, озаглавено "Феновете на "Локомотив" също поискаха средства за цялостното завършване на комплекса в парк "Лаута". В него се съобщава за проведена среща на зам.-кмета "Строителство и инвестиции" на Община Пловдив г-н Пламен Райчев с фенове на Локомотив Пловдив, в резултат на която цитираме: "Той /Пламен Райчев/ допълни, че не дели привържениците на двата големи пловдивски отбора и затова в писмото от Община Пловдив до Министерски съвет ще бъде включено и искането за средства за "Локомотив“."

Категорично възразяваме срещу заглавието на прессъобщението на Община Пловдив, което се опитва да внуши на обществеността, че феновете на Ботев Пловдив са искали отпускането на допълнителни средства за довършването на стадион "Христо Ботев". Не феновете, а Община Пловдив, в качеството си на възложител, и ДЗЗД "Колежа" в качеството си на изпълнител по обществената поръчка за дострояването на стадиона, искат отпускането на допълнителни средства, тъй като заложените в обществената поръчка средства са в размер на 53 млн. лева, а осигурените до този момент средства са в размер на 37 млн. лева.

Категорично възразяваме и срещу намерението на г-н Пламен Райчев да включи искането за средства от страна на феновете на Локомотив Пловдив в писмото на Община Пловдив до Министерски съвет, с което ще се иска държавата да осигури средствата, недостигащи за цялостното изпълнение на обществената поръчка за довършването на стадион "Христо Ботев". Считаме за недопустимо и несериозно в едно и също писмо да се отправя искане за отпускане на средства, необходими за изпълнението на ангажиментите на Община Пловдив по законно проведена и одобрена по съответния ред обществена поръчка, и искане за отпускане на средства, пресметнати набързо и неясно как, необходими за задоволяване на болните амбиции на феновете на втория по популярност и успехи отбор в град Пловдив.

Не сме против Община Пловдив да поиска средствата, претендирани от феновете на Локомотив, но нека това стане в отделно писмо, където да бъдат изложени отделни мотиви, обосноваващи законосъобразността на това искане.

С уважение: БУЛТРАС, КПБП, сдружение ПФК Ботев