Ювентус и Севиля завършиха наравно 1:1 в първия мач от полуфинала между двата тима в Лига Европа.

Намиращият се на 11-о място в испанската Ла Лига - Севиля откри резултата в 26-ата минута чрез Юсеф Ен Несири, а вторият в италианската Серия "А" Ювентус изравни с гол на Федерико Гати с гол в последните секунди на добавеното време. Младият бранител Гати се появи в игра на мястото на легендарния Леонардо Бонучи, за когото това беше мач номер 500 с екипа на Ювентус. Така "бианконерите" вече са в серия от 15 поредни мача у дома в турнира, без допусната загуба.

По този начин двата тима запазват равни шансове за класирането си на финала в Лига Европа през тази година и всичко ще се решава след седмица в Испания.  

Треньорът на Ювентус Масимилиано Алегри похвали своите играчи за това, че продължиха да се борят до последно и стигнаха до равенството. Наставникът вярва, че този резултат запазва шансовете на тима му за реванша. Той все пак не спести и някои критики за играта на тима в началото на мача, когато допусна ранен гол, а можеше да получи и втори.

Той на коментира ситуацията, при която не бе отсъдена дузпа за Ювентус след като Баде изрита Рабио в наказателното поле и добави, че през цялата ми кариера не коментира реферите.

Накрая Алегри обяви, че в Севиля мачът ще продължи 95 минути, а може дори и 120. "Ние искаме да стигнем до финала", отсече специалистът. 

Треньорът на Севиля Хосе Луис Мендилибар бе със смесени чувства след равенството 1:1 с Ювентус. От една страна той съжалява за изпуснатата победа в края на мача, но от друга страна е доволен, че сега играчите му ще подходят сериозно към реванша, където ще трябва да търсят задължителен успех. "Хубавото на този резултат е“ каза той, че "сега няма да спекулираме с варианти. При 1:0 имахме различни опции, а вече знаем, че трябва да играем само за победа в реванша", допълни специалистът. 

Трикратният победител в Лига Европа Унай Емери вярва, че който спечели полуфинала между Ювентус и Севиля, той ще е фаворит за спечелването на турнира. Мениджърът на Астън Вила коментира развитието на полуфиналите в интервю за "Гадзета дело Спорт".

"Казвам това с огромно уважение към Рома на Моуриньо и Леверкузен на Чаби Алонсо“, бяха точните думи на Емери. Убеден съм, че който спечели между "бианконерите" и андалусийци, ще бъде фаворит за трофея в Будепаща. Юве заради качеството на състава си, а Севиля заради шампионския манталитет в този турнир", сподели Емери.

Попитан каква е тайната да спечелиш Лига Европа, той отговори: "Подходът трябва да е такъв, че това да е на 100% приоритет, а не второстепенна купа. И в Севиля, от клуба до феновете, го приемат по този начин. Те знаят, че не могат да се борят за Шампионската лига с Реал Мадрид и живеят за Лига Европа, сякаш това е световно първенство".

Доста интересни напътствия, казани от един доказал се специалист в турнира "Лига Европа“.

В другия полуфинал отборът на Рома си извоюва минимален аванс преди реванша срещу Байер Леверкузен, като се наложи с 1:0 на "Стадио Олимпико“ в Рим. Младият халф Едоардо Бове отбеляза единствения гол в 63-ата минута и доближи "вълците" до финала в Будапеща. Бове се разписа с добавка след удар на Тами Ейбрахам и спасяване на Лукас Храдецки.

Жозе Моуриньо успя да спечели тактическата битка срещу своя ученик Чаби Алонсо и се надява за втора поредна година да спечели европейско отличие с Рома. През миналия сезон Моуриньо изведе "джалоросите" до триумф в Лигата на конференциите. 

По пътя си към полуфиналите Рома елиминира РБ Залцбург, Реал Сосиедад и Фейенорд. Байер (Леверкузен) се справи последователно с Монако, Ференцварош и Роял Юнион Сен Жилоа.

Треньорът на Байер (Леверкузен) Чаби Алонсо призна, че не е доволен след загубата с 0:1 в Рим. Той обаче остава оптимист и вярва, че тимът му може да обърне нещата в своя полза в реванша.

"Нямаме право на грешки“, започна наставника. "Пелегрини и Бове са много силни, но нека мислим за следващата седмица. Нищо не е загубено и трябва да се подготвим добре", заяви Алонсо. 

Треньорът на Рома Жозе Моуриньо бе изключително емоционален след победата с 1:0 над Байер (Леверкузен). Той заяви, че отборът му се е раздал на терена заради невероятната подкрепа от феновете си, които още преди мача надъхаха играчите при пристигането на автобуса им на "Олимпико", а след това не спряха да пеят през целия двубой.

"Днес, докато пътувахме от Тригория към стадиона, видяхме какво правят феновете за нас, дори и аз, който съм виждал всичко във футбола, бях трогнат. Това не беше лесен мач, особено интелектуално. Трудно е да играеш срещу Байер (Леверкузен) и да знаеш, че всяка контраатака може да е фатална“, каза Моуриньо и похвали специално младока Едоардо Бове, който отбеляза победния гол.

Реваншите са идния четвъртък (18 май).