Световният рекордьор по плуване Цанко Цанков заминава на работно посещение в Лос Анджелис, където ще проведе редица срещи с част от ръководството на световната федерация по плувни спортове – WOWSA, както и беседи с българската общност отвъд Океана, съобщиха от екипа му.

Както е известно, Цанков ще участва в един от най-тежките плувни маратони във водите на Тихия океан на 27 август. Тогава българинът, който е единствения ни сънародник с преплуване на Гибралтарския проток ( от Европа до Африка) ще атакува нов рекорд по 35 километровата дистанция от остров Санта Кателина до Лос Анджелис.

Цанков тръгва за Америка в четвъртък и директно от летището в Калифорния ще се отправи към залата в Коста Меса, където в петък сутринта българско време щее се проведе Международната боксова гала вечер с участието на Тервел Пулев.

" Заминавам с моя треньор на първото ни посещение в Лос Анджелис – заяви Цанков. - Основната ни цел е да подпишем на място договорите за преплуването на маратона, който ще бъде през месец август, както и да разговарям с екипа от американска страна. Много важно пътуване, защото имаме да уточняваме редица неща , които са свързани с второто ми участие от веригата Ocean 7 – седемте най-трудни маратони в открити води. В Калифорния ще се видя и с доста наши сънародници от Сан Диего, Сан Франциско и Лас Вегас, които ме поканиха на срещи с тях. Но, първото нещо ще бъде в самото начало на пристигането ми. Веднага тръгвам за град Коста Меса, което е на един час път от Лос Анджелис, за да подкрепя Тервел Пулев. Ще бъда в залата с българското знаме! На следващия ден са работните ми срещи с представителите на WOWSA, както и с лодководачите, които ще ме съпровождат на самия маратон. Много сериозна организация сме направили за посещението ми в Съединените щати и искам да благодаря на нашия консул в Лос Анджелис Бойко Христов за подкрепата и отношението към мен и екипа ми“, сподели Цанко Цанков.

Плувецът ни отпътува за Америка на 12 април (сряда) в 15:20 часа през Лондон.