Международният плувен маратон " Порт-Бургас“ тази година ще бъде част от програмата на Световната федерация по плуване в открити води – WOWSA. Събитието предстои на 8 юли в акваторията на Морска гара Бургас и е с рекорден награден фонд от 20 000 лева.

Организатор е световния рекордьор и първия българин преплувал Гибралтарския проток Цанко Цанков.

Тазгодишното издание е трето поредно в историята и се очаква с голям интерес. Две ще бъдат дистанциите за плувците. Едната е за любители от 1 000 метра, а другата от 3 000 метра за състезатели и хора с опит.

Уникалността на трасето е затвореното пространство около Морската гара, спокойните води и липсата на подводни течения. Събитието е с подкрепата на Община Бургас, Военноморски сили на Република България и Порт Бургас .

"Щастливи сме да обявим, че Световната федерация WOWSA включи маратона в своята програма – заяви Цанко Цанков.- От няколко месеца водихме кореспонденция с тях и мога да кажа, че бяха впечатлени от организацията на предишните две издания и без забележки получихме одобрение. Това е от огромно значение за град Бургас, и за спортната общост, която обича плуването. Ще има представител на WOWSA на 8 юли и всички състезатели ще получат специални сертификати, които са официален документ от Световната централа. Ангажирали сме много хора, които включихме в Организационния комитет, защото очакваме и доста състезатели от чужбина.  

Имаме и специален сайт на проявата burgasmarathon.com, който ще бъде отворен за регистрация още на 8 март. Със сигурност ще стане истински плувен празник и призовавам хората да се запишат за участие. Освен наградния фонд ще има и много предметни награди за всеки. Благодаря на Община Бургас и нашите партньори за съдействието и подкрепата около плувния маратон тази година“.

Цанков започна и своята професионална подготовка като състезател за предстоящото историческо участие от веригата най-трудни плувни маратони в света – OCEAN 7. Както и известно, Цанко Цанков ще бъде първият българин, който ще плува в официален старт на 27 август в Тихия океан - от остров Санта Каталина до Лос Анджелис. Дължината на трасето е 35 километра и ще продължи около 10 часа в студените и бурни води на океана.