Мъжките баскетболни отбори на Левски и ЦСКА се изправят един срещу друг в директен сблъсък за Купата на България. Финалът на 69-ото издание на турнира е в зала "Арена София“ от 18:00 часа.

"Сини“ и "червени“ ще излязат за първи път в битка за отличието от 30 години насам. През 1993 година Левски Тотел печели Купата, побеждавайки ЦСКА.

"Армейците“ са печелили най-много пъти в историята турнира – 17, а Левски са веднага след тях с 15 трофея. 

ЦСКА печели Купата на България за последно през 2005 година, а Левски през 2020. "Сините“ играха в мача за Купата и в следващите два сезона, но бяха побеждавани от Рилски спортист.

Във финалния турнир Левски започна с победа над Берое с 85:78 точки, а след това елиминира и Черноморец със 77:73 точки. Бургазлии поднесоха изненадата в състезанието, елиминирайки фаворита за трофея Рилски спортист.

Президентът на Левски Константин Папазов обяви, че приходите от билети за "сините“ фенове ще бъдат предоставени на НАП за погасяване на дълга на футболния отбор на Левски.

ЦСКА нямаше проблеми в първия си мач на турнира срещу Спартак (Плевен) за 82:63 точки, а на полуфиналите се наложи драматично след продължения над Балкан с 82:80 точки. Звездата на тима Таменанг Чо с кош в последните секунди донесе успеха за "червените“.

В настоящия сезон в Националната баскетболна лига двата тима изиграха два мача, като си размениха по един успех.

Най-напред Левски победи с 95:92 точки след продължение. Във втория мач "червените“ имаха пълно превъзходство, като спечелиха със 78:52 точки.

Началото на двубоя бе изтеглено с час – за 18:00 часа, за да не съвпадат напълно началните часове на финала за Купата на България и двубоя на националния отбор по футбол на България срещу Черна гора в Разград, който е от 19:00 часа.