Милан постигна трета поредна победа с 1:0 в рамките на 8 дни и запазва шансове да се пребори за второто място в Серия “А". Шампионите надвиха Монца като гости след гол на Жуниор Месиас в 31-вата минута. Временно отборът на Стефано Пиоли задмина Рома и Аталанта и се изравни с Интер. В миналия кръг “росонерите" надвиха Торино, а през седмицата се справиха и с Тотнъм в Шампионска лига.

Визитата на Монца бе изпитание за “дявола". Гостите имаха повече положения, но направиха много пропуски, а два от тях бяха 100-процентови. Двата отбора си размениха и по една греда.

За втори път Златан Ибрахимович, който вече е готов за игра, остана на пейката. Сред резервите бе и българският национал в състава на домакините Валентин Антов.

Монца нямаше поражение в Калчото отпреди Световното първенство, а наскоро спечели срещу Ювентус с 2:0 като гост.

Домакините имаха две възможности да вкарат в първите две минути, като Чиприан Татарушану отрази последователно удари на Чурия и Петаня.

Веднага след това футболистите на Милан се фокусираха и взеха инициативата. Така се стигна до 19-ата минута, в която Рафа Леао заложи на далечен удар, след който топката се отби в лявата греда. 

В 25-ата Леао пробва подобен изстрел - този път в обхвата на Ди Грегорио. Вратарят не успя да улови, което даде шанс на Браим Диас да довкара с добавка, но стражът на Монца се намеси решаващо.  

При третия шанс Милан излезе напред в резултата. В 31-вата Жуниор Месиас отправи неспасяем удар за 1:0 в полза на шампионите. 

Играчите на Монца създадоха опасност чак в 51-вата, когато Петаня получи добър пас и стреля от границата на наказателното поле, но Татарушану улови с лекота. 

3 минути по-късно главният съдия Антонио Рапуано не уважи претенциите на Самуеле Бириндели за нарушение и евентуално дузпа за Монца след съприкосновение с Тео Ернандес. Реферът показа жълт картон на футболиста на домакините за симулация. 

В 57-та минута Тео Ернандес бе главен герой в ситуация и пред другата врата. Той излезе сам срещу стража и го прехвърли, но не уцели рамката.

Постепенно домакините заиграха по-добре и в 71-та малшансът ги лиши от попадение. Удар на Чурия се отби в гредата, след което рикошира в тялото на вратаря Татарушану, но излезе в ъглов удар. 

Милан можеше да си реши всичко в 85-та минута, когато Шарл Де Кетеларе получи шанс да стреля от 5-6 метра, но нацели футболист на съперника.