Новите табла за скорост в София отчитат фрапиращи резултати само няколко месеца, след като бяха поставени. Рекордьор е автомобил, профучал с 240 км/ч, а над 100 леки коли са засечени да се движат с повече от 200 км/ч. Припомняме, че 32 радарни табла бяха разположени на различни точки в столицата след катастрофата с Георги Семерджиев, при която загинаха две млади жени.

Засега таблата събират само статистически данни, въпреки че показват нарушения, от тях няма да последват санкции.

Шофирането с 240 км/час е засечено на Околовръстното шосе – в участъка между "Самоковско шосе“ и "Младост 4“. Таблото там е отчело още 108 нарушения. На различни места в София са регистрирани стотици хиляди нарушения, предава bTV.

Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет, предлага пакет от 20 конкретни мерки за подобряване на пътната безопасност в града, който единодушно е приет. Таблата са част от него.

"Те са мобилни, демонтират се лесно и след месец - месец и половина ще бъдат поставени на други кръстовища. За съжаление общината няма никакви правомощия за нарушенията на пътя. Изпращаме ги на КАТ, за да могат да организират проверки. Статистиката е фрапираща, не очаквах толкова лоши резултати. За съжаление нищо не се е променило в поведението на малката група шофьор, които нарушават правилата. Регистрирани са трима, които карат с 240 км/час, а над 150 водачи карат с над 200 км/ч. Това е безумие, което трябва да спре“, коментира Георгиев.

Той уточни, че групата на ГЕРБ-СДС в общинския съвет внася законопроект, за да може КАТ да глобява нарушителите, установени чрез камери. Апелът е той да бъде подкрепен, за да може да се промени контролът по пътищата.

"До вчера нямахме табла и нямаше информация. Днес имаме такава и виждаме колко голям е проблемът. Общината разполага с 600 камери. Трябва да спрем убийците на пътя“, посочи още Георги Георгиев и уточни, че се предприемат и други мерки като осветление на пешеходни пътеки и поставяне на пешеходни острови.

Държавата не спира да опитва да се бори с войната по пътищата. Предлага се да бъдат отнемани повече точки на шофьорите, които са хванати след употреба на алкохол.