Българинът Мартин Тодоров завърши с максимално високи оценки едноседмичния обучителния курс в Папендал (Нидерландия). 44-годишният специалист бе единственият роден представител от програмата за развитие на кадри от Световната федерация по мотоциклетизъм (ФИМ), в която участие взеха 15 души от цял свят. Всички те бяха поканени от Нидерландската мотоциклетна централа и след края на форума положиха изпити за получаване на дипломи за треньори на високо международно ниво по мотокрос - MT2.

Мартин Тодоров е многократен шампион на България като състезател и от няколко години успешен мениджър и треньор на млади пилоти. Именно визитката и дейността му впечатлиха организаторите от ФИМ и той попадна в компанията на специалисти от САЩ, Колумбия, Германия, Испания, Финландия, Дания, Италия, Румъния и Нидерландия. Лектори бяха световно известните Бари Форшелен, главен треньор и селекционер на най-успешната мотокрос школа от Нидерландия, Томас Еверес, Мартин Ван Гендерен и Дамиано Замана от треньорската комисия на домакините и от Световната федерация.

"Това бе изключително полезен и сериозен семинар на треньорски кадри от цял свят. За първи път се провежда и е част от ФИМ. Още през септември месец бях поканен и нито за миг не съм мислил дали да приема. Отидох на собствени разноски, защото честта да бъда сред избраните е уникална за мен и за всеки от колегите, които бяха през тази една седмица. Бях написал няколко концепции за целогодишна тренировъчна дейност, които включваха обем, интезитет и специфична работа на мотокрос трасета с различна трудност и особеност на почвата в сухо и мокро време. Изготвих анализ на състезания от няколко години назад, които проучих предварително и в детайли", каза Тодоров.

"Мисля, че се представих добре и крайните оценки на комисията го показват. С тази диплома мога да бъда част от всеки отбор на Световно първенство по мотокрос, но моята цел е да създам състезатели, които са българи и карат в елита всяка година. Един от тях е Дани Цанков, който има всички качества да бъде водещ пилот и ежедневно работим с него за техниката му и спецификата на каране. Много се радвам се, че само на 13-годишна възраст попадна в номинациите на престижна класация "Спортист на годината" в България, както и в анкетата за млади таланти до 18 години. Бъдещето е пред него и дано да бъде здрав през следващия сезон, в който ще кара със заводски мотор "Ямаха" у нас и в чужбина", добави той.

Почти сигурно през следващата година той ще участва и в нов треньорски семинар на Световната федерация по мотоциклетизъм, който ще се проведе по време на един от кръговете на мотокрос шампионата в Европа.