Здравните власти с предупреждение – очаква се пикът на грипната вълна у нас да е в края на януари. Очаква се първите случаи у нас да се регистрират в средата на следващия месец. А апелът на специалистите е хората да си поставят противогрипна ваксина. Идващите зимни месеци се очаква да са предизвикателство, според здравните власти, както за лекарите, така и за пациентите, заради вероятността на едновременна циркулация на грип и COVID-19. Към момента обаче лекарите отчитат ръст на сезонните вируси. Темата ще коментираме в сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" доц. д-р Атанас Мангъров 

Доц. Мангъров, очаквате ли сезонните грипове да ни атакуват и какви мерки да предприемем?

Ами това се случва всяка година и някой да съобщи, че се очаква през януари-февруари да има грипна епидемия това е все едно да се каже, че се очаква през януари и февруари ще бъде студено. То ще бъде студено както всяка година – някой път по-студено, някой път по-малко. Същото е и с грипната вълна. Тоест, това, което човек може да направи по отношение на грипа, е да се ваксинира, защото ваксините за грип съществуват от 30-те години на XX век, достатъчно сигурни са, достатъчно надеждни са. И това всъщност е единственото смислено нещо, което един човек, който е загрижен за собственото си и най-вече за това на децата си здраве е добре да направи.

Какви ваксини има към момента и как хората да си поставят ваксина, ако желаят такава? Да посетят личния си лекар?

Ваксините, които има в нашата страна, са две. Едната е т.нар. "сплит ваксина“, при която целият вирус е направен образно казано на салата и се ваксинира, и се вкарва, при което дава доста напрегнат имунен отговор, но има малко повече странични действия. Другата е тази, която е субединична ваксина, при която са оставени само активните съставки на вируса, която има по-малко странични действия, но и дава една идея по-слаб имунен отговор. Но и двете ваксини са достатъчно добри и дали ще бъде едната или другата, няма голямо значение. Това, което трябва да се каже, че винаги се съсредоточава вниманието върху възрастните хора. Добре е възрастните хора да се ваксинират за грип, но е много важно да се ваксинират децата.

Да, как стои въпросът при децата? От колко годишна възраст могат да бъдат ваксинирани?

Тези, които са над 6-месечна възраст, могат да се ваксинират и е хубаво да се ваксинират, особено онези от тях, които ходят на детски ясли, на детски градини, посещават детски заведения. Като когато ваксината се прави за пръв път в живота между 6-месечна и 8-годишна възраст, е добре да се поставят 2 дози в интервал не по-малко от един месец. И това е нещото, което трябва да се направи, защото когато едно дете се разболее през януари-февруари от грип, му се разбутва имунната система, и след това има поне още един или два афтършока, още едно или две допълнителни заболявания.

Освен противогрипните ваксини, какво друго е добре е да приемем превантивно, според вас?

Ами другото са стандартните неща – да се храним добре, да спазваме това, което се нарича "хигиена на живот“, "хигиена на труд“, да спортуваме, и общо взето да се опитваме да засилваме неспецифичния си имунитет.

Доц. Мангъров, какво се случва с COVID днес? Как протича той, според вас? Наблюдавате ли усложнения при вашите пациенти? Какво всъщност наблюдавате?

Това, което в момента наричаме COVID на практика не се отличава по нищо от тези вирусни инфекции, с които всеки от нас се среща поне 1-2 пъти годишно. И когато сега се каже, че някой има COVID, да не забравяме, че тези тестове, с които установяваме сегашния COVID, са същите, с които установявахме COVID-а отпреди 2 години. Само че COVIDA-а отпреди 2 години беше нещо съвсем различно от това, което е сега. Сегашният COVID е вариант на варианта на варианта на варианта на COVID. И фактът, че ние установяваме тези два различни вируса с едни и същи тестове говори, че всъщност ние с тях установяваме наличието на един коронавирус. Като коронавирусите са отговорни и винаги са били отговорни някъде за около 20 на сто за това, което наричаме остри вирусни инфекции. И всъщност, ако ние по някакъв начин можем да се върнем назад във времето и бихме били в състояние да правим тези тестове за COVID, които използваме сега, ние щяхме установяваме, че те са положителна и през 2018, 2019 и нататък години. И ако ние продължаваме да се тестваме с тези тестове, които са едни и същи от 2020 година насам, ние ще продължаваме да установяваме нещо, което го е имало от край време. Тоест, че сред човешкото население има коронавируси, които  досега никога не са били изследвани, просто защото не са създавали сериозни проблеми. Това, което се случи с COVID-19 през 2020 година, е феномен, който най-вероятно се дължи на едно природно явление. Защо се случи той  не е много ясно. Има много теории в тази връзка. Но това, което имаме сега, това, което трябва да се разбере, че това не е онзи COVID-19, който беше през 2020 година, който даваше дихателната недостатъчност, цитокиновата буря, просто защото в този вирус сега няма онзи спайк протеин, който го имаше в стария вирус, защото ако го имаше, щеше да има дихателна недостатъчност и всички онези неща, които се наблюдаваха тогава. И фактът, че ние установяваме с едни и същи тестове на практика коренно различни вируси, говори, че всъщност ние с тези тестове установяваме наличието на коронавируси, каквито винаги ги е имало и ще ги има сред хората.

А според вас, какво трябва да се направи? Нови тестове ли да се измислят?

Не, просто това, което сега се установява, пак ще повторя, по нищо не се отличава от тези остри вирусни инфекции, с които всеки човек се среща поне 1-2 пъти в годината, и които ги е имало винаги откакто свят светува. Тоест, ако ние продължаваме по този начин да се тестваме, ние ще откриваме нещо, което винаги е имало, но ако се окажем положителни, няма да можем да влезем в болница, няма да можем да пътуваме, трябва да стоим в къщи. И всички тези глупотевини, с които ние продължаваме да се занимаваме в момента.

Очаквате ли да продължат тези неща? Очаквате ли зимата отново да избухне COVID вълна?

Вълна от COVID надали ще избухне. Но ако ние продължаваме да се тестваме, ще продължаваме да откриваме, че част от хората, които се разболяват с висока температура, болки в гърлото, болки по кости, мускули и стави, са с коронавирусна инфекция, каквато винаги е имало. Живеем трудно.

Да. Доц. Мангъров, така е. Но за съжаление сме задължени в днешно време сякаш да се тестваме вече, за да установяваме, че сме болни от COVID.

Просто не бива да се продължава по този начин, защото ние, отново ще кажа, намираме, че част от хората са болни от коронавируси, каквото винаги е имало.