Проф. Димитър Димитров, заместник-председател на ЦИК, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България".

В края на август ДАНС изпрати писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК), с което препоръчва да не се използват IT експертите за предстоящите избори, които досега са работили с машините по граждански договор с ЦИК. Според ДАНС, участието на въпросните компютърни специалисти създава сериозен риск от компрометиране на изборния процес. Навярно след писмото комисията е взела решение за обществена поръчка за дейности по осигуряване на машинното гласува в страната и извън нея за участие в което са поканени "Смартматик Интернешънъл холдинг“ и "Сиела Норма“. В крайна сметка обаче договорът със "Сиела Норма“ все още не е подписан. Стои въпросът,  гарантиран ли е изборният процес? Наш гост е експертът по изборни системи проф. Димитър Димитров, който е и заместник-председател на ЦИК.

Най-напред да започна с едно ясно съобщение. Няма как да не е гарантиран процесът от гледна точка на подготовката и реализирането на машинно гласуване. Това е записано в кодекса и то ще се случи. Ще се случи във всички възможно най-сигурни параметри, върху които ЦИК има контрол.

А за техническата поддръжка на машините ангажимент на "Сиела“ в какво ще се изрази? И има ли проблем, че засега все още не е подписан договор с нея?

Не, засега няма никакъв, не виждам някаква причина да има проблем или да възниква проблем. "Сиела“ и преди е била изпълнител на подобен тип дейности, предполагам, че и в тези избори конкретно няма да възникнат проблеми. Персоналът, който "Сиела“ наема, тя има свобода на избор в подбора на персонал. ДАНС, който беше споменат в началото във вашия анонс, ще има едно-единствено задължение – да потвърди, че набраният от "Сиела“ персонал не създава каквито и да е съмнения относно гладкото протичане на изборния процес.

А, проф. Димитров, има ли ЦИК пълен контрол, за да гарантира сигурността на устройствата за машинно гласуване? За венецуелския софтуер се изписа много. Дори сега се чува, че щели да дойдат експерти, които да го донадграждат. Така ли е?

Винаги има експерти, които в последния момент модифицират софтуера. Нали разбирате, че той не може да бъде в крайния си вариант преди да бъдат регистрирани всички листи и потвърдени всички кандидати, тъй като бюлетината, която се инсталира в машите за гласуване има номера и срещу тях има имена на кандидати. И тези имена трябва да се изпишат на отрязъка, който получава всеки избирател, за да провери своя вот, тоест, да гарантира, че неговият вот е такъв, какъвто е набран на екрана, имам предвид.

А всъщност, самите машини къде се съхраняват? Доскоро бяха в частен склад.

Винаги ги съхраняваме на едно и също място, в един и същи режим. Достъпът е ограничен максимално. Тоест, никой не може да влезе. Примерно аз сега не мога да вляза в склада, който е а летището, "Карго-партнер“, известен склад е. Много пъти е обяснявано, че там отношенията са сложни заради това, че ЦИК едновременно наема и контролира – наема помещението и контролира склада. Но тъй като нямаме помещение, което да е предоставено от Министерския съвет, засега тази формула е приета като работна.

А какво е взаимодействието между комисията, чийто зам.-председател сте, и Министерството на електронното управление?

Министерството на електронното управление в края на краищата ще проконтролира по един или по друг начин процесът на сертифициране и т.нар. "доверие на изграждане“. Това е сърцевината на контрола върху софтуера.

 

Остава в интегралната бюлетина опцията "Не подкрепям никого“. Тя ще окаже ли влияние на окончателния резултат? Много пъти с вас сме разговаряли за безсмислието на тази опция, но така или иначе законодателят я е предвидил.

След като законодателят я е предвидил, това ще бъде последната опция в хартиената и в бюлетината, която ще се появи при машинното  гласуване. Няма разлика между двете бюлетини. Ще съдържат 29 полета. Теоретично те трябва да бъдат 30, тоест, 29-та партия, ще има 29-и номер за партия и коалиция, и след което без да се изписва номер ще има опцията "Не подкрепям никого“. Само че от този общ списък отпадна № 21, тъй като партията всъщност беше дерегистрирана.

Проф. Димитров, партиите и неправителствените организации ще имат ли пълен достъп до изходния код от софтуера на машините за гласуване, както предвижда Изборния кодекс?

Да, ще имат. Въпросът е прекомерно комплициран, за да го обяснявам в радио ефир. Но по принцип вече имаме регистрирани двама, очакват се още няколко кандидати, например "Продължаваме промяната“ е регистрирала такъв експерт, който ще участва в целия процес на създаване на софтуера и неговите модификации по тези избори. Не създаване, а контрола върху софтуера. Извинявам се.

Стана ясно, че преди часове буквално ЦИК е определила 755 секции за гласуване в чужбина, 50 800 заявления за гласуване от чужбина са подадени, над 50% от тях от Турция. Как е решена организацията на гласуването там?

Организацията на тези избори, както и на предходните, не се различава. Тя е: откриват се секции, и от гледна точка на избирателите наличието на секции означава, че могат да упражнят своя глас, като или са подали заявления, или са записани в списъка, ако има достатъчно подадени заявления в  първата или водеща страница на този избирателен списък. Този – имам предвид този за конкретната секция.

Вие сте експерт по изборни системи. За какво бихте призовали гражданите, какво бихте им казали: защо трябва да вярват на българската?

Ние имаме много дълга история, включително имаме достатъчно опит и в гласуването с технологични средства за регистрация на вота. Нито в един от тези случаи, говоря преди това хартиените бюлетини, или пък сега с електронните устройства, е регистриран дори и един случай, в който да има значимо нарушения на изборния процес, който да е оказал каквото и да е влияние върху крайния резултат. Дори и тогава, когато е имало частични неблагополучия, да кажем, пример ще дам с априлските избори миналата година с електронната бюлетина в 4-ти район Велико Търново, това не е оказало влияние просто, защото е прекратено използването на машината, и то достатъчно рано, в самото начало на изборния ден. Там проблемът беше, че са разменени местата на кандидатите в една от бюлетините или в кандидатската листа на една от коалицията.

Следователно като зам.-председател на ЦИК вие можете да гарантирате, че вотът няма да бъде опорочен или манипулиран или подменен?

 Според мен, тези, които използват подобни аргументи, по един или друг начин намаляват участието или всяват недоверие в нещо, което е възможно сигурно или толкова сигурно, колкото е възможно.

Цоня Събчева