Две събития, които предизвикаха множество ожесточени дискусии ще се проведат днес. Организаторите на "София прайд" и "Шествие за семейството" заявяват, че събитията са мирни и деполитизирани, но провеждането им всякога е съпътствано от остро разделение, идеологии и политики, надхвърлящи границите на България. 

"Шествие за семейството" е създадено в отговор на "София прайд". Двете шествия неслучайно се провеждат в един ден, имат музикална програма и известни личности, обвързани с каузата. 

"Шествието на семейството" ще се проведе на 22-ри юни, площад "Александър Невски". Програмата ще започне в 11:30, а шествието ще потегли в 12:00 по маршрут: Александър Невски, Народно Събрание, Софийски Университет, бул. Левски, бул. Патриарх Евтимии, Кравай, НДК билетен център.

Организаторите напомнят, че шествието е стриктно деполитизирано. Единствените флагове, които е позволено да се веят са българският и тези на инициативата. 

Поканени са всички родителски организации, обществени клубове и граждани, които застават в защита на правата и суверенитета на индивида и традиционното семейство.

"Ние вярваме, че всякакви опити за превземане на този месец, посветен на децата и семейството, от леви и либерални идеологии не могат, и няма да успеят в България. Тук, където демографската криза е най-страшна, ние ще посветим всичките си сили на запазване и подпомагане на традиционните форми на семейни отношения. Защото само те могат да бъдат гръбнака на едно общество, на един народ, на една страна", казва Кристиян Шкварек, председател на фондация "Консервативно общество" и съорганизатор на събитието.

"София прайд" 2024

"София Прайд" 2024 ще се проведе на площад “Княз Александър I Батенберг" на 22 юни. Ще има концерт, който предхожда протестно шествие.

"За 17-та поредна година София ще бъде домакин на единствения Прайд в страната и за първи път ще имаме възможността знаковият площад Батенберг да бъде мястото на събиране и концертът. Надяваме се, че разположението на новата локация, в “триъгълника на властта", ще накара властимащите да чуят по-ясно исканията на Прайд, основно за правното регулиране на хилядите еднополови семейства у нас, сподели Симеон Василев от организационния комитет на София Прайд.

Фокусът на София Прайд 2024 ще бъде ролята на ЛГБТИ+ хората в България за развитието на българското общество.