"По стъпките на българската държавност“ могат да минат всички жители и гости на Велико Търново на 22 септември. По този надслов ще протече безплатния пешеходен тур, който Регионалният исторически музей организира в Деня на Независимостта на България, съобщава за Агенция "Фокус“ Нелина Църова, директор дирекция "Култура, туризъм и международни дейности“ в Общината. Проявата е част от националните чествания за 114-годишнината от обявяването на историческия акт.

Екскурзоводската обиколка, придружена с беседи, ще премине през всички  знакови места, свързани с българската държавност и обявяването на Независимостта в квартал "Асенов“ и на крепостта Царевец.

Началото е в 10:00 часа от църквата-музей "Св. Димитър Солунски". Маршрутът продължава през църквите-музеи "Св. 40 мъченици“ и "Св.св. Петър и Павел", малката порта на Архитектурно-музеен резерват "Царевец“ и приключва на Пирамидата на крепостта.

Желаещите могат да се включат в пешеходния тур на всеки етап. От музея уточняват и, че на 22 септември до 12:00 часа отворени за безплатни посещения ще са църквата-музей "Св. 40 мъченици“ и крепост Царевец.

Луиза ТРАНЧЕВА