Интересна изложба "Любов в пощенски плик“ откриват днес в Регионалния исторически музей в Пловдив. Експонатите са изложени в обновените витрини в зала "Съединение“. Това съобщи в предаването "Цветовете на Пловдив" на Радио "Фокус" директорът на музея Стоян Иванов.  

"За съжаление последните години младите хора, със съвременните средства за предаване на информация, забравят онзи интересен начин на общуване между хората от преди повече от век. Поводът за изложбата е 14 февруари, свързваме изложбата с любовта и неслучайно", посочи Иванов.

Той обясни, че чрез писмата хората ще може да се докоснат до стила на писане на Найден Геров, в писмата му до своята съпруга Мария. Може да се видят и писмата на полковник Страти Гешов до съпругата му - белгийката Климентина. Техният семеен живот е имал страшно много трудности предвид това, че е участва във войните за национално обединение на България и кореспонденцията е била от различните фронтове, където той служи.

"Така че това е нещо интересно, за да запалим интереса на младите, за да се поинтересуват от онази епистоларна форма на общуване, която е била преди повече от век. Има още нещо интересно от първите писма между Найден Геров и неговата бъдеща съпруга Мария. Когато той получава едно писмо от нея, му прави впечатление, че не тя пише писмото, и затова в отговор до нея той й загатва когато пише, да не слуша другите, а да пише от сърцето и душата си. В изложбата може да се види и тази кореспонденция между Мария и Найден Геров. Предполагам, че се получава една много хубава изложба", добави Стоян Иванов.

Освен писмата, са подготвени и интересни любовни картички от фонда на музея.

"Няма да издавам съдържанието, защото всеки, който посети нашия музей, ще се докосне до интимното, т.е. скритото, което е съществувало между хората и в начина им на общуване", каза още директорът на музея.

Иванов посочи и забавни неща от изложбата, която от утре може да се види в музея. В писмо до своята годеница, обожател я сравнява по изящност с швейцарска крава, което сега кара хората да се усмихват, но за времето си това е било един страхотен комплимент.

Характерно за всички писма е изящният стил на писане, което може би в забързаното ни ежедневие и технологии, вече няма как да се случи. Този чар е изчезнал. 

 

"Изложбата ще бъде открита в РИМ Пловдив от 12.00 часа днес, а вечерта от 18.00 до 21.00 часа сме приготвили едно интересно събитие, озаглавено "Музика, любов, вино“. Събитието няма да е така традиционното. В рамките на три часа, съвместно с приятели от Музикалното училище "Добрин Петков“ сме подготвили музикална част, която ще бъде съпътствана с четене на част от писмата. Извадили сме още от периодичния печат от 20-те и 30-те години обяви за годежи, за покана за срещи и т.н.  Така че тези хора, които присъстват на това събитие, ще се докоснат и до другото, обявата във вестника. Знаете в миналото е имало такава практика. Наистина има страхотни обяви, които хората, които посетят нашето събитие, ще могат да прочетат", информира още директорът на Историческия музей в Пловдив.