Създаваме платформа за леви политики, касаещи качеството на живот на българските граждани. Необходима е децентрализация на общините, така че да са по-малко зависими от централното правителство. Важно е осъвременяване на дейностите в българските общини и справедливо разпределение на капиталовите разходи по критерии, а не според решение на МС. Това заяви лидерът на коалицията на "Левицата" Костадин Паскалев по време на пресконференция днес в Пловдив, предаде репортер на "Фокус".

"Левицата може да участва и в коалиции за местните избори по области, но без ГЕРБ - СДС и ДПС, както и ДБ/ПП. До 15 август ще сме готови с кандидатите за кметове и общински съветници.", посочи още  Паскалев. "Може да подкрепим кандидати на инициативни комитет или други партии, стига да отговарят на нашите критерии, да имат професионална подготовка и почтеност.", допълни той.

"Съдебната реформа е алиби и параван, тя приключи преди да е започнала, същите, които свалиха Гешев, преди това го избраха. А през следващата седмица стартира процедура по избор на постоянен нов главен прокурор. Това стана със съучастието на Кирил Петков и Асен Василев," заяви на свой ред Мая Манолова.

Тя посочи, че събитията от последните няколко седмици са предателство към хората, които са били по площадите на държавата, които са искали независими съдебна власт и върховенство на правото, които са искали промяна. 

"Необходимо е избирането на нов ВСС. През последните седмици станахме свидетели на лицемерни действия, хората ги интересуват заплатите, инфлацията, а проблемите в съдебната система стояха в страни. Сега сме свидетели на един мафиотски трилър - даване на прокурорки, записи, "ала-бала", коментира още Манолова.

"Всичко това има отношение и към местните избори. Можем да преборим ГЕРБ с голяма коалиция по места.", категорична бе тя. 

Представители на "Левицата" проведоха по-рано среща с хора на лявото обединение и с изявени граждански лица от Южния централен регион с цел подготовка за местните избори тази есен.

Припомняме, че лидери на "Левицата" са Мая Манолова, Татяна Дончева, Румен Петков, Валери Жаблянов, Костадин Паскалев, Спас Панчев.