Демонстрация по търсене и спасяване при сигнал "Човек зад борд!“, ще направят доброволци от сдружение "Булсар - к.д.п. Никифор Герчев“ в Международния ден на моряка на 25 юни във Варна. Спасителната акция ще започне в 17,30 ч. на Морска гара – Варна (пристанище Варна - Изток и 1, 2 и 3 кейови места).

В инициативата се включват и водолази от клуб "Приятели на морето“, както и доброволци от Български червен кръст, които ще покажат как се оказва първа помощ на пострадалите.

Екип от членове на организацията  за търсене и спасяване по море "Булсар - к.д.п. Никифор Герчев“ ще покажат аварийно-спасителни  действия в различни ситуации при бедствия на море. По време на акцията спасителните лодки на членове на организацията "Булсар“ ще излязат в открито море и доброволци ще покажат как се действа при сигнал "Човек зад борд!“. "Спасените“ ще бъдат траснпортирани до брега с лодките и там ще бъде оказана спешна долекарска медицинска помощ на "пострадалите“.  

Сдружението "Булсар“ е създадено на 20 април 1996 г. по инициатива на капитан далечно плаване Никифор Герчев. Доброволческата организация е с идеална цел за координация, търсене и спасяване на бедстващи хора, оцелели след катастрофи в българския морски отговорен район. Членове на сдружението са изявени морски специалисти с познания по търсене и спасяване на море, както и собственици на малки плавателни съдове, които се включват в помощ за осъществяване на дейността на организацията.

Международният ден на моряка е обявен от Международната морска организация (ИМО) през 2010 г. и се отбелязва всяка година на 25 юни.

"Навигиране в бъдещето: безопасността на първо място!“/ Navigating the future: safety first!/ е темата, избрана от Международната морска организация за Световния ден на морето през 2024 г., който ще завърши с честването на Световния ден на морето на 26 септември 2024 г.