Зимно поддържане на републиканската пътна мрежа във Великотърновски регион влиза в сила от днес. От Областна администрация в старата столица уточняват за "Фокус“, че то се въвежда със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура“ инж. Иво Иванов.

Зимното поддържане в региона се изпълнява от "Пътни строежи Велико Търново“ АД. Според указанията директорите на дружеството трябва да организират  посочените в Оперативния план машини и водачи, да осигурят необходимите количества инертни материали и химически вещества по съответните опорни пунктове, да създадат организация и да осъществяват контрол за осигуряване на нормална проходимост на републиканските пътища на територията на Областно пътно управление. Това гласи заповедта на директора му инж. Венцислав Ангелов. В нея се уточнява още, че:

- до 24 часа преди очакваните снеговалежи трябва да се провеждат срещи с всички ангажирани със зимното поддържане лица от Областно пътно управление, фирмата – изпълнител и Сектор "Пътна полиция“ при ОД на МВР;

- до 12 часа преди очаквания снеговалеж трябва да се докладва на директора на Областно пътно управление за готовността на техниката за снегопочистване и опесъчаване;

- до 2 часа преди започване на снеговалежите трябва да се провери дали техниката е разположена на предварително определените места извън опорните пунктове и да се докладва на директора на Областно пътно управление;

Освен това ежемесечно, съвместно с представители на ОД на МВР – Велико Търново, ще се извършват проверки на опорните пунктове/бази за наличието на механизация и материали за зимно поддържане, за което да бъде изготвян протокол.

В срок до 20 ноември всички изпълнявани ремонти по Републиканската пътна мрежа трябва да бъдат приведени в състояние, което да не възпрепятства зимното поддържане и работата по тях да бъде преустановена.

Днес е и крайният срок, в който Прохода на Републиката, Прохода "Твърдица – Елена“ и пътищата към зимните курорти в областта трябва да бъдат сигнализирани с табели Е-23.

Също днес изтича крайният срок за определяне подходящите площадки за спиране на МПС за поставяне на вериги, или изчакване на срока за забрана на движение, както и подходящите обходни маршрути, съобразени с вида на превозните средства.

До 15 ноември фирма "Пътни строежи – Велико Търново“ АД трябва да представи в Областно пътно управление договорите, сключени със собствениците на наети машини за изпълнение на дейностите по зимното поддържане, както и актуални акаунти и пароли за проследяване на GPS-системите.