Жителите на казанлъшкото село Голямо Дряново от доста време се борят с администрацията на ВиК-Стара Загора, предаде репортер на "Фокус". Поредица от жалби са входирани до водоснабителното дружество, но резултат няма. 

В началото на месеца един от жителите на Голямо Дряново - Къньо Рачков отново подава жалба до управителя на ВиК ЕООД – Стара Загора. Малко по-късно получава отговор, но той не го удовлетворява. "Отговорът е чисто формален и не са взети никакви мерки за подобряване качеството на водата. От 31.08.2023г. водата отново е с изключително лошо качество, силно замътнена, негодна за битови нужди и опасна за здравето на жителите на с. Голямо Дряново. При продължаване на бездействието на ВиК, ще търся съдействие от всички институции“, казва Рачков.

Кметският наместник Мариана Георгиева уточни, че се водят непрекъснати разговори с ВиК. "Както навсякъде в страната, в селища с остаряла водна система – за подмяна инвестицията е в много голям размер и изисква време. Борим се за приоритет, тъй като положението в нашето село отдавна е над допустимото за нормален живот и здраве на жителите. Жалбите вече са многократни, отнесени са до Министерство на околната среда и водите и до всички отговорни инстанции. По проблема се работи почти ежедневно, а следващи стъпки са обръщане към национални медии и протестни действия", категорична е Георгиева.

Кметският наместник уточни, че към днешна дата е открита причината за помътняване на водата след дъжд. "От края на миналата седмица се работи по проблема и налягането е бъде слабо. Възможно е и водата да бъде спряна, но не уточняват колко време и кога. Ще се извърши основно почистване на камерите на водоема, намиращи се във фотоволтаичния парк. ВиК смятат, че с това, качеството на водата ще се подобри. На по късен етап ще започнат да сменят и водопроводните тръби. Ще започне смяната от северния край на селото и за тази година ще се сменят около 300 метра", обясни Георгиева.

Жителите на Голямо Дряново са категорични, че ако качеството на водата не се оправи, са готови да организират протест. Някой от тях дори предлагат да се вземат проби от два водоизточника. "Ще съберем пари за лабораторията. И доказателства, заедно с жалбата и кореспонденцията, се отнасят към ВиК и се борим за проекта за смяна на ВИК мрежата. Както сме над 300 души ще е по 1-2 лв на калпак", смята Ирена Кацарова.

Венета Тодорова пък дава пример със съседните села - Горно Сахране и Долно Сахране. "Там ВиК мрежата е подменена преди 3-4 години, но изкопите бяха ограничени и се асфалтираха само те, а не целите улици. Селото е на 3км от Голямо Дряново и може да го видите. Качеството на водоподаването се вдигна. Намалиха се загубите на вода, вдигна се напора. Монтираха нови водомери навсякъде, с възможност за дистанционно отчитане, което облекчава тяхното отчитане, т.е. минават и засичат показанията без да е необходимо да има присъствие на собственика. ВиК го финансира със собствени средства, а не от държавата или европейски програми. Вероятно и Голямо Дряново е залегнало в тяхната програма, но все пак предполагам, че предимство имат по-големите села", смята Тодорова.

Рени АТАНАСОВА