"Трябва да имаме план "В" на държавата за опазване на културното наследство във време на кризи". Това заяви директорът на Държавен културен институт - Културен център "Двореца" в Балчик Жени Михайлова. Тя приветства гости и участници в XVI-то издание на Националната среща "Добри практики", която се провежда в Архитектурно-парковия комплекс до 28 октомври, предаде репортер на Агенция "Фокус". Темата тази година е "Музеят днес – предизвикателствата на пандемията и нови перспективи за развитие“ и подзаглавие "Културно наследство по време на криза – работа на културните институти в условия на поредица от кризи (пандемия, военен конфликт, политическа, икономическа и енергийна криза)".

По думите на Жени Михайлова факт е, че през годините все повече кризи се появяват - здравни, военни, икономически. Идеята на форума е специалисти и участници в него да излязат с общи решения за опазване на културното наследство у нас, те да бъдат предложени на политици и министри, за да бъдат реализирани успешно. Създаването на фонд за опазване паметниците на културата в периоди на криза е първата идея, която директорът на Архитектурно-парковия комплекс Жени Михайлова сподели пред аудиторията. "Трябва да има и за културата някаква защита", категорична е Жени Михайлова, така както е практиката в развити европейски страни.

От 2004 г. с постановление на МС управлението и опазването на всички културно-исторически ценности в "Двореца" са отговорност на ръководството му. Всяка от сградите има своя интересна история, например Каменна зала, където се провежда форумът. В далечното минало тя е била кино без покривна конструкция. В наши дни е място за изложби, концерти, пърформанси и културни срещи и предлага уникална атмосфера. 

На територията на парковия комплекс край морето има 50 сгради, от които 15 са единични паметници на културата от национално значение. Над 120 са идентифицираните движими културни ценности, които са на открито. Част от тях са разположени в различни градини на комплекса, като Божествената, Градината на боговете и са общо 10 на брой. Любопитен факт е, че те са кръстени на всяко едно от децата на кралица Мария Единбург, създала това неповторимо и красиво място. Оригинални артефакти от нейно време и до днес се пазят в открити, галерийни и музейни пространства на "Двореца". 

През 2024 година ще се навършат 100 години от създаването на бившата лятна резиденция в Балчик на румънската кралица Мария, днес Архитектурно-парков комплекс "Двореца".

Жулиета НИКОЛОВА