Земеделци от Смолян със съмнение за злоупотреби в Областна дирекция "Земеделие“ – гр. Смолян. За това алармираха от Българския фермерски съюз. Те са изпратили питане до министъра на земеделието Явор Гечев след поредица от сигнали, жалби и оплаквания от членове на Български фермерски съюз, които изразяват съмнение за злоупотреби и корупционни практики. Те най-често са свързани с процедурата по разпределение на пасища, мери и ливади по чл.37 ж. от ЗСПЗЗ, като прави впечатление, че тя се извършва по различни правила в последните две стопански години, без да има промяна в нормативната база. От Съюза призовават ресорното ведомство за спешна проверка в Областна дирекция "Земеделие“ – гр. Смолян, която да установи има ли данни за наличие на злоупотреби и съответно да бъдат сезирани компетентните органи. Една от каузите, зад които Български фермерски съюз застава от създаването си е именно прозрачност в сектора, каквато на определени места категорично липсва.

Пред "Фокус“ председателят на Българския фермерски съюз, Георги Стоянов заяви, че имат сигнали от техни членове от територията на област Смолян във връзка с изготвяне на доброволните споразумения и в последствие издаване на заповед за тях. "Особено има едно споразумение за разпределение на ливади и пасища, което вече трети или четвърти месец Областна дирекция "Земеделие“ – Смолян по никакъв начин не се произнася. Постоянно се правят някакви срещи със самите земеделци поотделно с  неясни уточнения какво трябва да се коригира, какво да се даде, които само по себе си не води до нищо градивно. Не знаем дали има, или няма проблем, а самото споразумение преди да бъде предоставено за издаване на заповед от ползвателите е минало на проверка през Общинската служба по земеделие. След тяхното одобрение и подадено впоследствие за приключване. Ние в момента сме в кампания директни плащания на площ 2023, тя е стартирала. А тези хора не знаят ще имат ли правно основание, няма ли да имат такова и какво се случва в тази посока, защо се прави всичко това“, поясни Стоянов.

По думите му, многократно са обръщали внимание на този случай и са търсили съдействие, включително и с разговори със съответните представители на Областна дирекция "Земеделие“, включително и директора, в които да упоменат, че има проблем и защо не се разписва това споразумение. "Ако има някакъв проблем или пропуск, просто да се коментира. Да се даде възможност на хората ако нещо са пропуснали да го отстранят, ако подлежи на отстраняване. Ако е въпрос на допускане на някаква техническа грешка или пък забавяне във времето или каквото и да е било, просто да има коментар и той да бъде официален и градивен. Иначе така само по себе си създава някакво впечатление, че някой има някакви други желания, предпоставки и т. н. Даже коментари от рода, че едва ли не няма как да има заповед оттук-нататък пак е несериозно“, коментира Стоянов.

Той уточни, че нямат никаква информация към настоящия момент от Областна дирекция "Земеделие“ – Смолян. "Писмото ни е изпратено към министъра на земеделието, тъй като все пак областните структури са на негово подчинение. Надявам се вече в лицето на министъра на земеделието да се предприемат нужните действия, да се прецизира, да се уточни и в крайна сметка ако има някакви злоупотреби със служебно положение и хора, които да създават условия, в които земеделците да бъдат потърпевши да понесат последствията. Ние просто сигнализираме, че има проблем. Те и без това хората едва оцеляват в момента, сега остава да се случват и тези неща, които са необосновани сами по себе си“, допълни председателят на фермерския съюз.

"Аз вярвам, че когато има публичност, когато се заявяват ясно и точно проблемите и желанията и хубавите неща, защото ние като съюз видим добрата практика нещата се случват. Когато има някакви неясноти и под сурдинка се изказват коментари, това не е добре. В интерес на истината на истината в цялата област Смолян се работи перфектно, затова не знам, какво се случва в момента. Досега никога не е имало някакви оплаквания“, отбеляза Стоянов. Той поясно, че тези проблеми са започнали от миналата година, защото преди стартиране на доброволните споразумения за пасищата, мисля че в последния момент се промениха правилата, които си работиха допреди това. "Общо взето в тази област постоянно нещо се променя и земеделците са тези, които са потърпевши, защото на тях им се поднася в последния момент тази информация и нямат време за реакция. Тълкованието на закона е по различен начин“, каза Стоянов.

Той подчерта, че никой не иска да създава излишни напрежения в цялата тази обстановка, но в един момент, когато си в ъгъла и нямаш друг вариант за действие търсиш помощ от къде ли не. "Истински се надявам, работейки в посока засилване на комуникацията с браншовите организации да има обратна реакция, информираност. Както ние обръщаме внимание на нещата, които са важни, така и в обратна посока да бъде. В настоящия момент Българския фермерски съюз организира информационни дейности в страната и Министерството на земеделието ни съдейства. Изпраща експерти, които да могат да отговорят на земеделците точно за техните нужди, виждания, разбирания, за да могат да се подготвят за предстоящи кандидатствания, което е достойно за уважение. Когато обаче има неща, които подронват авторитета на самата организация, там имат достатъчно механизми да направят каквото е необходимо“, каза още Георги Стоянов.

До момента на публикуването на материала не получихме обратен отговор от Областна дирекция "Земеделие“ – Смолян и Министерството на земеделието, въпреки запитване на "Фокус“ по казуса. Оставаме отворени да отразим всички гледни точки.