През летния сезон се очаква завръщане на арабските туристи с чартъри до Варна и Бургас. Това обяви  Валентина Илиева, управител на туроператора Win Travel, който участва на българския щанд на международното туристическо изложение ATM в Дубай. Последно чартърите с арабски туристи до Българското Черноморие е имало преди пандемията през 2019 г.

"Най-много гости от Близкия изток се очакват в Златни пясъци и Слънчев бряг, като за момента записванията вървят добре. Въпреки това няма да бъдат достигнати нивата от преди пандемията, когато туроператорът е посрещал около 20 000 арабски туристи", каза Илиева. Според нея пълно възстановяване и ръст ще има през 2024 г., съобщиха още от TravelNews.

Чартъри с туристи се очакват от Обединените арабски емирства, Кувейт, Иран и Йордания. Доста голям интерес към България се наблюдава и от Саудитска Арабия със стартирането на директните полети между София и Рияд, обясни Валентина Илиева. По нейните думи пътуващите от Близкия изток търсят чиста природа, зеленина, чиста храна, шопинг и море. Затова избират България, която предлага всичко необходимо за приятна ваканция и бягане от жегите в техните страни.

"Арабите са много добре информирани и знаят всичко за страната ни. Те са любопитни и постоянно търсят информация за различни дестинации. Дори имахме случаи с арабски туристи, които дойдоха и искаха да посетят Крушунските водопади, за които бяха прочели всичко и искаха да видят красивата природа“, подчерта Илиева.

Най-голямата пречка за увеличаването на броя на арабските туристи са визите. От режима в ЕС са освободени единствено хората от ОАЕ. Всички останали трябва да вадят визи за България или да идват с шенгенски такива. Валентина Илиева коментира, че се надява да започнат да се издават по-лесно и по електронен път.

Арабите са високотехнологични нации и ползват много услуги онлайн, като купуват доста неща само през телефона. Затова те очакват да могат да си вадят визи за България по електронен път, а не да ходят на интервюта в посолства и консулски служби, каза Илиева.

Тя допълни, че много араби имат шенгенски визи и могат да дойдат по всяко време в България, което не е проблем за тях. Но на почивки пътуват с целия си антураж от прислуги, които обикновено са индийци, филипинци и от други страни. За тях съответно трябва да се вадят български визи и да ходят на интервюта, което им създава неудобства и те се отказват от България.