Засилено ще бъде полицейското присъствие на територията на област Смолян по време на почивните дни за Великденските празници. Това съобщи за "Фокус“ директорът на Областната дирекция на МВР – Смолян, ст. комисар Костадин Пачеджиев. Ще се извършват множество проверки. Има специализирани полицейски операции, при които ще се следи за скоростта, алкохол, наркотици, превозване на деца със специални столчета, пешеходци, колани. Проверките ще съблюдават стриктно за безопасността на движението и това, което може да доведе до пътнотранспортен травматизъм, поясни Пачеджиев.

Той подчерта, че се извършва контрол на скоростта по пътищата в област Смолян и през тъмната част на денонощието. "Хората мислят, че камерите не работят, но това не е така, тъй като точно в това време на денонощието се заснемат много тежки нарушения. Например, при ограничение 50 км/ч, се шофира с над 100 км/ч. Това води до отнемане на шофьорска книжка и тежки наказания и глоби, достигащи до 600 – 800 лв.“, предупреди директорът на полицията.  

Той уточни, че се очаква и трафикът в областта да бъде засилен. "Допълнително съм разпоредил на началниците по райони през тези няколко дни, в които хората празнуват, да бъдат по-толерантни и да не се хващат за най-малките нарушения, като например места за паркиране, защото Смолян ще бъде пълен с коли. Това важи най-вече за забранените улици. Те няма да са разрешени, но ще има компромиси от страна на органите на реда. Говорим най-вече за Смолян, Златоград, Девин и Чепеларе, където се очаква да има най-много гости и туристи“, каза още ст. комисар Пачеджиев.

Нели ГЕРГЬОВСКА