От днес започват работилниците за изработване на традиционни родопски мартеници  в Регионалния исторически музей "Стою Шишков“, предаде репортер на "Фокус“. Над 250 деца от Смолян ще се включат в инициативата, която ще продължи до 28 февруари, съобщи Анна Болгурова – музеен педагог в културната институция.

Мартенските ателиета за изработване на родопските мартеници се превърнаха в традиция през последните години, като в тях се включват деца от различните учебни заведения и детски градини в града. Болгурова уточни, че тази година идеята е да се направят мартеници за входната врата на дома. "Всяко дете ще си занесе традиционно изработена родопска мартеница от естествена вълна и конци с цветовете на Родопа планина. Децата ще украсят входните си врати с мартениците и те ще ги  предпазват от зли сили и уроки“, поясни музейният педагог.  

По време на ателиетата, участниците ще се запознаят с поверията за празника на Баба Марта, както и традициите и вярванията в Родопите, свързани с него. "Ще има и музикално оформление и на голям екран ще наблюдават клипове, свързани с мартенсикте поверия на фона на подходяща музика за тяхната възраст“, посочи Болгурова. Тя допълни, че ще има и специално подреден кът в музея, в който ще може да се видят експонати, свързани с празника. Сред тях ще са е червените престилки, които са били окичвани на плодните дръвчета, за да има се радва Баба Марта.

Нели ГЕРГЬОВСКА