Деца, родители и учители в Генерал Тошево създадоха мартеница, дълга повече от километър, която има претенция за рекорд, предаде репортер на "Фокус". Точният размер на гигантската мартеница е 1006 метра. Нейните усукани бели и червени кончета създават своеобразна арт инсталация преплитайки се около стволовете на липови дървета на площад "Бялата лястовица" в добруджанското градче.

Мартеницата е далеч от националните ни рекорди, но за местните е истински рекорд. Постигнат е от малчуганите от ДГ "Първи юни" и техните ментори. Идеята е този толкова нашенски символ на народната традиция да донесе радост на жители и гости на Тошево. Само преди 2 години в Добрич доброволци към БМЧК създадоха гигантска мартеница с дължина 47 км. Тя бе представена в пространството пред мемориалния комплекс "Хан Аспарух" и след това предложена на търг. Средствата подпомогнаха закупуването на апаратура за педиатричното отделение на МБАЛ-Добрич.

Добричани и други местни хора имат шанс в поредицата от предстоящи почивни дни да отскочат да градчето и да разгледат творението на деца и възрастни, създадено с много любов, труд и търпение.

Жулиета НИКОЛОВА