Строителната фирма "Запрянови-03" ще извършва спешния авариен ремонт на изгорелия покрив на пловдивското ОУ "Душо Хаджидеков". Компанията разполага с необходимия ресурс за дейността, научи Агенция "Фокус".

Заради форсмажорните обстоятелства обществената поръчка, обявена от Община Пловдив, е на принципа договаряне без предварително обявление. Веднага след подписването на договора фирмата ще стартира разчистването на покрива, след което ще започне и възстановяването на покривната конструкция. Целта е в максимално кратки срокове да се възстанови учебният процес в  ОУ "Душо Хаджидеков".

Прогнозната стойност на строително-монтажните дейности е 390 984 лв. без ДДС. Покривът ще бъде като изгорелия - с керемиди, въпреки че кметът имаше идея да е хоризонтален с топло- и хидроизолация. 

Покривната конструкция на основната сграда на ОУ "Душо Хаджидеков" беше напълно унищожена при масивен пожар на 1 септември по обяд. В този момент в сградата е имало около 40 учители. За щастие огънят не е нанесъл щети в сградата, тъй като под покрива има плоча и се е получил теч при гасенето само в учителската стая и в едно друго помещение. 

До възстановяването на покривната конструкция учениците се местят в други училища. Девет паралелки 3, 4 и 5 клас остават в тяхната сграда на ул. "Антон Папазов" №19, осем паралелки 6 и 7 клас – ще отидат в СУ "Климент Охридски". Децата от 1 и 2 клас са изведени в отделна сграда.

Междувременно от Община Пловдив съобщиха, че ремонтът започва днес.