Стартираха ремонтните дейности на двора на едно от най-емблематичните училища във Варна - Националното училище по изкуствата "Добри Христов" (по известно като Музикалното), предаде репортер на "Фокус". В момента се подменят бордюри. Предстои преасфалтиране и обособяване на игрищата.

По неофициална информация ремонтните дейности трябва да приключат до 24 май. Преди няколко години ремонт бе правен на сградата, но дворното място, така и не бе включено в него.

Музикалното училище е създадено  през 1944 г. с указ № 40 от 6 ноември и е първият държавен музикален институт във Варна. През 1956 г. с указ № 32 на Президиума на Народното събрание училището получава името на бележития музикален педагог, критик, композитор, академик Добри Христов.

Сградата на НУИ "Д. Христов" е паметник на културата, публична държавна собственост на Министерството на културата.

Строежът й започва през 1902 г. за Френския колеж "Свети Андрей“, което е девическо католическо училище във Варна, съществувало в края на XIX и първата половина на XX век.

Сградата е построена по молба на френската учителка Елена Кастекс и по проект на италианския архитект Мариано Пернигони. Тогава е издигната само основната част. Тя е една от най-големите сгради в началото на 20 век във Варна. През 1909 г. отново по проект на Пернигони са построени две допълнителни крила на сградата, а след това е построен и физкултурният салон. През 1908 г. от общия брой 168 ученички в училището – 44 са били българки.

В навечерието на войните в колежа са ангажирани 26 монахини, които се грижат за около 300 ученички и пансионерки. През Първата световна война заниманията са закрити, а учителките монахини се завръщат във Франция. Сградите на колежа за използвани за военни болници.   В края на войната учителките-монахини се завръщат от Франция и продължават заниманията съвместно с френския мъжки колеж "Свети Михаил". През учебната 1919/1920 г. е открит предучилищен клас.

След войната новата сграда продължава да се използва от военното министерство. През 1926 г. тук е открит пансион за сираци от войните, а през 1928 г. министерството я купува и открива профилирано училище с три отдела – обущарски, шивашки и кошничарски. През 1940 г. Морското училище заема част от сградата, а след 1943 г. заема цялата площ и остава там до 1954 г. От 1956 г. до 1972 г. сградата се използва от френската гимназия "Жолио Кюри“, а от 1972 г. от училище "Добри Христов“.