Започна масовото чистене на река Банщица в Кюстендил, предаде репортер на Агенция "Фокус“ – Кюстендил.  Акцията се организира от доброволци, съвместно с Община Кюстендил.  Определени са шест пункт за почистване, на които се раздават ръкавици, чували, вода. Пунктовете са по поречието на реката в града, както и извън него – при селата Ябълково и Жабокрът.

На един от пунктовете е и кметът на Кюстендил Петър Паунов.  "Първо, честит празник на светите Вяра, Надежда, Любов и на майка им София, както и на всички които носят имената им. Дано да закрилят нас и цяла България. Прекрасна инициатива. Знаете, че се присъединяваме винаги с ентусиазъм. Благодаря на всички, които са тук с нас. Очакваме десетки тонове отпадъци, разделно събрани. Имаме уговорка с фирмите, които са готови веднага да ги поемат. Депата също, където е необходимо ще съдействат. Колегите се включват активно, нашите съграждани съм убеден. Надявам се, че това ще бъде ритмично, да не се налага да стигаме до такива кампании. Всеки от нас да си направи необходимите изводи, гледайки тези купища от пластмаса, които трябва да събираме днес“, заяви пред журналисти Петър Паунов. Той посочи, че общината се старае да се отзове на всеки един такъв призив за почистване, но е по-важно всички да работят за така, че да не се допускат замърсявания.  

"В момента отваряме цените на обществена поръчка за нова техника. Три нови сметосъбирачки, нови багери, фадроми. Веднага ще закупим след това нови контейнери. Надяваме се, в началото на следващата година, да започне площадката за сепариране и рециклиране. Надяваме се и на депото в Джерман, в партньорство с държавата, комплексно с фирмите за разделно събиране веднъж завинаги вече да кажем "НЕ“. С повече ентусиазъм от наша страна, пове news pic 2
© Фокус
че внимание при изхвърляне на отпадъците и тяхното разделно събиране и разбира се с доста жестоки санкционни процедури към отделни граждани, които си позволяват да правят такова нещо. Вчера имахме среща с кметовете, които изразиха недоволство от поведението на част от гражданите и гостите на Кюстендил. Виждаме, че има незаконни сметища, постоянно ни изпращат сигнали. Надяваме се, че и полицията, като се отърси от ангажиментите си по изборите и политическите преследвания, ще може да се включи активно и тя, за да може съвместно да налагаме санкционни процедури на нарушителите“, допълни Петър Паунов.

Организаторите предвиждат в следващите дни коритото на река Банщица да продължи да се чисти с техника, а след това ще се поставят няколко съоръжения, които да улавят леките пластмасови отпадъци, носени от реката, а след това те ще се извозват до пункт.

Венцеслав ИЛЧЕВ