Десетки доброволци чистиха под дъжда коритото на река Банщица край Кюстендил, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Инициативата събра много жители на областния център, както и хора от други градове на страната. Всички те получиха чували за разделно събиране на отпадъците, както и ръкавици.  Бяха подсигурени плодове за участниците. Почистването обхвана около 4 километра от коритото на реката, преминаваща през града и малките населени места.

Доброволците извадиха от водите огромно количество отпадъци, сред които преобладаваха пластмасовите. Дъждът, който валя почти през целия ден, не успя да попречи на инициативата.

Събраните отпадъци, които може да бъдат рециклирани, ще бъдат предадени на пункт, а останалата част ще се транспортират до депо за неопасни отпадъци.

"В следващите две седмици предстои чистене с техника. Предстои поставяне на съоръжения в реката, които да улавят лекия отпадък. Ние направихме консултации за съоръженията. На всеки завой на реката, при паднали дървета, отпадъците се събират. Ще поставим леки съоръжения, с цел да не пречим на рибите. Имаме разговори с Община Кюстендил този лек отпадък да се събира периодично“, каза Людмила Добрева от "Хармоника“.

Венцеслав ИЛЧЕВ