Започна 13-то издание на фестивала "Дни на класиката“ в Балчик, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Форумът, който събира най-много зрители в Белия град през летните месеци, се провежда на самия морски бряг. За първата фестивална вечер в Балчик пристигна от Германия Виви Василева, чието име се свързва с афишите на много европейски сцени. Тя беше солист на Камерен ансамбъл “Софийски солисти", който тази година отбелязва 60 години от своето създаване.

Тяхното съвместно изпълнение пред балчишката публика беше с творба, написана специално за Виви от младата композиторка Бушра Ел-Турк. В следващите дни на сцена “Мелницата" пред Туристическия информационен център изява ще имат Български камерен Оркестър - Добрич, пианистката Надежда Цанова, актрисата Йоана Буковска-Давидова, балетистите Веса Тонова и Росен Канев, солистите и оркестърът на Държавна опера - Варна, съобщи Сава Тихолов от отдел "Култура“ в морската община.

Финалът на фестивала ще бъде на 30 юли със звездното участие на Орлин Горанов, Еделина Кънева и Орлин Павлов с оркестъра на Бургаската опера. Те ще закрият фестивала със спектакъла “Ах, този мюзикъл!". Фестивалът е организиран от Фондация “Академия Класика" с финансовата и логистична подкрепа на Община Балчик. Артистично присъствие и свободен дух изпълват атмосферата на този музикален форум в Приморска Добруджа.

Продължава кампанията за събиране на средства за закупуване на концертен роял за град Балчик. Банковата сметка е изписана на заглавната част на интернет страницата на фестивала - balchikclassicdays.com.

Жулиета НИКОЛОВА