Запазени са здравите мраморни плочи от сградата на театъра в Кюстендил. Това стана ясно по време на пресконференция на кмета на Община Кюстендил Петър Паунов, директорът на Общинския театър Чавдар Ненов и ръководителят на проекта за ремонт на културния институт инж. Илиян Фусков, предаде репортер на Агенция "Фокус". По време на пресконференцията беше посочено, че пространството около сградата на театъра и самата сграда са изцяло реновирани. В сградата са изпълнени мерки за енергийна ефективност, подменени са и фасадите. Тези фасади са били изпълнени от два вида плочи – мрамор и технически варовик.

"Като цяло мраморни бяха единствено колоните на сградата. Мраморът е демонтиран. Това, което е запазено като цели мраморни плочи, е складирано при нас като резерв, защото вътрешната облицовка на театъра също има мраморни части. Техническият варовик не подлежи на демонтаж, защото към него са залепнали масивни части от мазилки и лепила при строежа на сградата. Той изцяло е премахнат“, коментира инж. Фусков. Той допълни, че са изпълнени нови керамични фасади, част от тях отново са с варовик.

"Частта от мрамора, която след демонтажа става за ползване, е прибрана в склад на театъра“, каза Чавдар Ненов, директор на Общински театър и координатор по проекта. Той показа и снимки на сградата преди ремонтните дейности, както и на сградата след ремонта. "Имаше проблеми с фасадата на театъра още от 1990 година, имаше падащи плочи“, допълни Ненов.

Кметът Петър Паунов посочи, че сумата за ремонт на театъра е 4 592 040 лв., като това е с ДДС. "Тази сума не е актуализирана, въпреки нарасналите цени. Не са сключвани допълнителни споразумения и е за цялостното саниране и изграждане на изцяло нова инсталация –отоплителна, вентилационна , като всичко това е разположено на близо 9 000 кв.м. Само ще кажа, че в момента се ремонтира едни софийски театър и последната стойност към ноември месец, която видяхме, е 11 млн. лв., така че може да си дадете сметка. Благодаря на екипа, който се е погрижил за всичко това“, каза кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Венцеслав ИЛЧЕВ