Зам.-министърът на културата арх. Чавдар Георгиев получи отличието "Почетен гражданин на Кюстендил“, предаде репортер на "Фокус“. Това стана по време на заседанието на Общинския съвет в града. Почетното отличие беше връчено от кмета на Кюстендил Петър Паунов.

"Да обичаш града в който си роден и в който си израсъл - за мен е задължение. Да имаш възможността да работиш и с малкото, с което можеш, да допринесеш за развитието на този град – това е чест. Да получиш това високо отличие – почетен гражданин на града, това е вечно признание. Давам си сметка за това и много ви благодаря“, каза Чавдар Георгиев.

Най-високото отличие беше връчено и на Веселин Лучански, един от създателите на йога движението в България."Благодаря за високата чест с която ме удостоихте. В такъв момент трудно се намират подходящите думи за благодарност. С възрастта човек добива доста награди. Може би съм единственият кюстендилец, единствен в България, награден от правителството на Индия за промотиране и въвеждане на йога организациите в България. Агенцията за българите в чужбина също ме награди за обществена дейност. НСА ме награди за това, че разкрих катедра за висшисти по йога. Тези награди бледнеят пред удостояването ми със званието "Почетен гражданин на Кюстендил“. От сърце и душа ви благодаря“, каза Веселин Лучански.

По време на заседанието на Общинския съвет бяха гласувани и одобрени предложенията за удостояване със званието "Почетен гражданин на Кюстендил“ на диригента Димитър Цветков и хореографът Симеон Васев.

Венцеслав ИЛЧЕВ