Интересна система за събиране и оползотворяване на отпадъците прилагат в японския град Окаяма, сподели заместник-кметът по екология на Пловдив - Анести Тимчев, предаде репортер на "Фокус".

Отпъдъците се събират разделно в три вида найлонови торби с щемпела на общината. Отпадъците се събират в определен ден от седмицата и, ако пропуснеш деня си, ги пазиш в дома си до следващата седмица. 

Във всеки квартал хората си избират отговорници, които следят за спазването на установения ред. Българин, преподавател в университета в Окаяма, който живее повече от 20 години там, е отговорник за половината от квартала си. 

По време на визитата делегацията е посетила завод за биогаз, в който работят шест човека, и предприятие за рециклиране на отпадъците. Домакините са споделили, че обработват отпадъчната храна, защото имат специален закон за това. 

Според Тимчев, в нашите условия трудно биха се приложили японските практики. Даде за пример идеята за категоризащия на заведенията със зелени звезди, при която специално камионче минава и събира пластмасовите и стъклените отпадъци. При проучването се оказало, че 60% от заведенията питали кой ще се занимава с това, а останала част питали кой ще им плати за тази дейност.