Вчера "Фокус" даде думата на Веселин Дошков във връзка с проблема около линиите до селата Цалапица, Златитрап, Брестовица, Бойково, Дедово, Лилково, Ситово и Скобелево.

Сега публикуваме втората част на интервюто със собственика на транспортната фирма "Хеброс бус" Веселин Дошков:

- В Пловдив имате ли проблеми?

- Имаме пропуски, но се стараем да покриваме линиите. Истината е, че нямаме шофьори. Нещата са свързани - като не получаваме ритмично парите, които ни дължат, хората не си получават заплатите и напускат.

- Община Пловдив дължи ли ви пари по постановленията на Министерски съвет? 

- Извършват се плащания от община Пловдив, но имат още да ни дават. 

- Какво е финансовото състояние на фирмата?

- Аз съм декапитализиран. Вижте, нас ни съсипа градският транспорт на Пловдив - накараха ни да купим скъпи автобуси, а като дойде време за плащане, казват "Оправяйте се". Ще се оправим. Дъщеря ми и зет ми са плътно до мен и са амбицирани да оздравят фирмата.

- Докъде стигна идеята ви за закриване на автогара "Юг"?

- Преди време автогарите бяха ефективни, но трафикът рязко спадна след ковид кризата. Преди имаше по 440 курса от автогара "Юг", сега са около 130. Закриха се линиите за Сливен, Стара Загора, Асеновград. Пловдивската квота за Пазарджик е от 12 курса, а се изпълняват само 4. Автогарата не може да си покрие разходите и трябва да я приключа. 

- Имате обаче съсобственост с общината?

- Съсобствеността излезе, когато направихме проверка в кадастъра. Общината е пускала актове още от 2002 г. Поискахме да се извърши деактуване. 

- Ако не го направят доброволно?

- Подготвят се документи за съда.

- Съдбата на автогара "Юг" изглежда предначертана. Какво обаче ще се случи с автобусните линии?

- Ще прехвърлим дейностите към другите две автогари - "Родопи" и "Север". Това са транспортно-комуникационни решения - замислено е една до друга да има автогара и гара, както са централна жп гара и "Родопи" и гара "Филипово" и "Север". И двете автогари са на такова място, че автобусите да не влизат в града и по най-бързия начин се изнасят към южната тангента или към магистрала "Тракия".

Открих в архивите проектите за автогара "Юг". Още през 80-те години тогавашната администрация е възнамерявала да махне "Юг" и да направи по-сериозна автогара на "Родопи".

- Заради реализацията на пробива под централна гара бяха направени отчуждения на имоти, включително част от територията на автогара "Родопи". Ще има ли достатъчно пространство, за да се обслужват повече автобуси по повече направления, след като пренасочите дейността?

- Само да вметна, че този пробив всъщност минава под автогара "Родопи", а не под гарата. На въпроса ви - отчужденията приключиха и сега територията на автогарата е над 11 декара, така че има достатъчно пространство включително за изчакващи автобуси. Проблемът е, че наоколо е разкопано заради пробива. Всеки ден се разправям с "Трейс груп холд" да приключват по-бързо, за да мога да си подредя нещата. Но и това ще стане.