Нова драма с обществения превоз на жителите от община "Родопи" до областния град се заформи през почивните дни. По информация на общинската администрация сегашният превозвач едностранно не подписал договора за обслужване на линиите до селата Цалапица, Златитрап, Брестовица, Бойково, Дедово, Лилково, Ситово и Скобелево. Потърсихме за коментар собственика на транспортната фирма "Хеброс бус" Веселин Дошков.

- Г-н Дошков, какво се случва, какъв е проблемът с община "Родопи"?

- Не подписах договора. В петък в 15,30 часа ми представиха нов временен договор за  линиите. Аз изпълнявам социалната функция на общината, а върху мен се изсипва голяма помия и в последния момент ми дават нов договор. Как да стане? На всеки три месеца подписваме временни споразумения, защото дългосрочните договори са изтекли отдавна. Имаха предостатъчно време да организират обществени поръчки за нови превозвачи.

- От община "Родопи" казват, че сте взел едностранно решение?

- В бщина "Родопи" поне от 6 месеца карат с временни договори. Нямат ясна стратегия в транспортния сектор. Аз им реализирам социалната политика с какви ли не варианти, а те казват "Дошков спря рейсовете". А ако не ги спра, ще ме санкционират за нерегламентиран превоз и ще свалят номерата на автобуса за половин година.

И друго. Община "Родопи" изисква от нас до 7-мо число да представим финансови справки за предходния месец. В същото време в ПМС 10 и 11 пише, че в 7-седмодневен срок общините трябва да ни преведат парите от държавата. Платено ни е до месец юни. Пет месеца забавят плащанията и ни дължат около 50-60 000 лева. Това е стилът им - да демонстрират колко са велики. Нормативната уредба казва, че субсидията трябва да се подава ритмично. Какво като ми изсипят накуп в края на месец декември? 

Миналата година държавата гласува 27 милиона за транспортния бранш, това са по 22 стотинки на километър като субсидия. Като я забавят, ние работим на загуба. Правим невъзможното да осигурим транспорт на прилични цени. Например, ние издаваме картите за ученици със 70% намаление и децата пътуват на символични цени, но доплащането не го получаваме. Затова казвам, че изпълняваме социалната функция на общината, а насреща не получаваме нищо. 

Очаквайте интересно продължение на интервюто с Веселин Дошков.