Нещо много красиво се въргаля като ненужен, използван парцал в Морската градина на Варна.

А е толкова изящно сътворено, че с гордост би украсявало дворцови градини във Виена, Париж, Брюксел, Лондон, Санк Петербург.

Отдавна е захвърляно в храстите, че от години насам само кучета, които търсят място къде да се облекчат, са го виждали. Видно е и за стотици малки насекоми, които, ако бяха хора, щяха да си мислят, че живеят край един прелестно създаден античен каменен палат.

Това произведение на изкуството е майсторски създаден цветарник с формата на древногръцка амфора или питос. Мотивите по него биха радвали изкусното око. Още повече, че те изобразяват fleur-de-lis, което е хералдически символ на френската монархия. Любопитното е, че този символ идва във Франция от това, че кралете са се заклевали върху Реймското евангелие, което е написано на старобългарски. Самият символ е прабългарски - има го и в Плиска.

Изкусно изработената амфора или питос е захвърлен в храсталаците край Летния театър в парка, видя репортер на "Фокус".

На въпроса: "Къде е бил позициониран?, по-възрастните хора си спомнят, че той е красял един от входовете на Морската градина - този по продължение на бул. "Цар Освободител", точно на завоя с бул. "Приморски". Били са два, но къде е другия, никой не знае. Хората се съмняват, че вече краси някоя частна вила, така както изчезнаха през годините редица произведения на изкуството и в града, и на Златни пясъци.

Други два такива питоса - но с изобразени риби, има от двете страни на алеята от Слънчевия часовник по посока Аквариума в Морската градина.

Дали не е време тази красота - от години скрита от човешкия поглед, отново да заблести в някое кътче на Приморския парк на Варна?! Дали не е време някой реален Индиана Джоунс да преоткрие находката и да и вдъхне нов живот?!