От партия "Възраждане" ми платиха 5000 лева, за да спра цистерните да не заминат за Украйна. Това обяви пред журналисти Любомир Яков след края на днешното разпоредително заседание в пловдивския районен съд, предаде репортер на "Фокус". 28-годишният мъж бе доведен с белезници, тъй като в момента излежава в затвора предишна присъда.

Яков е обвинен за това, че на 15.11.2022 г. в Пловдив е предал от уличен телефон до Единен европейски номер за спешни повиквания 112 невярно повикване за тревога, изразяващо се в сигнал за заложени взривни устройства – минни гранати в Централна гара.

Любомир е с множество предходни осъждания, с влезли в сила ефективни присъди на "лишаване от свобода“, включително три за същото престъпление.

В съдебната зала днес той сътвори истински цирк, като опита да се направи на невменяем и постоянно прекъсваше прокурора, съдията и дори служебния си защитник.

Ето какво каза в съда обвиняемият Любомир Яков:

Двама от "Възраждане" дойдоха при мен и ми дадоха 5000 лева, за да спра цистерните да не заминават за Украйна. Дадоха ми парите и ме напиха. Мога да ви кажа къде са сега парите.

Вие искате да ме убиете. Искам лечение от 2 години, а не да лежа в затвора. Ще си прережа вените и ще се самоубия. Аз съм психично болен, не съм вменяем. Направената ми епикриза не е вярна. С депресивно психично разтройство съм. Аз съм чист алкохолик.

В крайна сметка бе даден ход на разпоредителното заседание, а следващото такова бе насрочено за 27 март от 15,30 часа. Тогава ще се изслуша вещото лице, което вече е изготвило съдебнопсихиатрична експертиза.

Гледайте в прикаченото видео как обвиняемият Любомир Яков бе изведен от съда!