В Пловдив започва интересно дело, информира кореспондент на "Фокус".

Районната прокуратура в града под тепетата е привлякла към наказателна отговорност Любомир Яков за това, че на 15.11.2022 г. в Пловдив е предал от уличен телефон до Единен европейски номер за спешни повиквания 112 невярно повикване за тревога, изразяващо се в сигнал за заложени взривни устройства – минни гранати в Централна гара – престъпление по чл.326, ал.1 от НК.

Любомир е с множество предходни осъждания, с влезли в сила ефективни присъди на "лишаване от свобода", включително три за същото престъпление.

На 15.11.2022 г.  около 18,00 ч. Любомир просел в подлеза на Централна жп гара Пловдив, но никой не му давал пари. Това го ядосало и той се развикал. В същото време, извършвайки обход, полицейски служители, които познавали подсъдимия, били го проверявали многократно и били запознати, че имал прояви за подадени сигнали за поставени взривни устройства и заплахи към хора, го предупредили  да не извършва просия и да не нарушава обществения ред.

Това видимо ядосало подсъдимия, който започнал да ругае и се развикал, че щял да събере цялата полиция на гарата, след което се придвижил с градски автобус до спирка преди жп гара "Филипово", отишъл до уличния телефон, находящ се наблизо, свързал се с тел. 112 и съобщил, че бил заложил минни гранати на Централна гара, като се представил за Бай Георги.

След полученото съобщение от дежурна оперативна част на ОД МВР незабавно предприели действия по отцепване на района на Централна жп гара Пловдив и извеждане пътниците и служителите на безопасно разстояние. При извършената впоследствие проверка не били открити взривни вещества. Делото е насрочено в Разпоредително заседание.