Няколко са случаите на пострадали от никотинови торбички /т. нар. снус/ ученици от СУ "Емилиян Станев“ във Велико Търново. Директорката на школото Кина Котларска информира родителите да разговарят с децата си и да ги предупредят колко опасно за тях може да е това ново "модерно“ вещество.

"Напоследък няколко от нашите ученици пострадаха от употреба на ново, модерно сред подрастващите вещество. Сдобили са се с него извън училище и в извън учебно време, но последиците са притеснителни“, обръща се към майките и бащите Котларска.

За проблема тя лично информира и Регионалната здравна инспекция. Експертите са извършили проверка по неин сигнал, след която са установили, че никотиновите препарати се продават свободно и напълно легално в търговската мрежа. Класифицирани са като средство за отказване от тютюнопушене и съдържат синтетичен никотин в различна концентрация - 15, 20, 50 мг. Струват от 10 до 15 лв., което ги прави съвсем достъпни.

"За дете с малко килограми употребата им предизвиква натравяне с типичните симптоми като повръщане, сърцебиене и други неприятни усещания. През следващата седмица всички класни ръководители ще поговорят с паралелките си по този въпрос. Моля Ви да обърнете внимание на децата и вкъщи. Особено застрашени са тези от V до IX клас“, предупреждава още Котларска.

Препаратът е забранен за продажба в Европейския съюз, но у нас е легален.

"Фокус“ припомня, че преди ден и търновската полиция алармира за проблема.