Никотиновите торбички или т. нар. снус са най-новата опасна мода сред подрастващите във Велико Търново. За това алармират от Областна дирекция на МВР – Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. От местната полиция уточняват, че снус е легален никотинов продукт и поради това е леснодостъпен.

Наша проверка показа, че той се продава в непосредствена близост до най-голямото училище в старата столица, като контролът върху това кой точно го купува не е никак сериозен. Преподаватели от школото също алармираха, че никотиновите торбички са хи сред децата и вече има случаи на пострадали от тях.

"Въпреки, че е забранен за продажба на малолетни и непълнолетни те намират начин да се сдобият с него и да си устройват състезания по издръжливост, с идеята да бъдат интересни и харесвани от връстниците си. Това "забавление“ може да бъде опасно. Трудно може да се определи дозата, която е извън възможностите за справяне на организма и често пъти това води до усложнения. В областта вече има случаи на младежи стигнали до болнични заведения. Предозирането води до замайване, прилошаване, дезориентация, безтегловност“, допълват от търновската полиция.

ОД на МВР – Велико Търново отправи и апел към родители, учители и търговци да проявяват повече отговорност и  бдителност да разговарят с подрастващите и да им разясняват опасността от приема на снус, за която често пъти децата дори не подозират.