Професионалната гимназия по селско стопанство "Марко Марков“ спечели националното състезание "Млад фермер“, регионален етап – IV група за Северна България, предаде репортер на "Фокус“. Второто място зае отборът на Професионална гимназия по селско стопанство и хранителни технологии-Шумен, следвана от Професионална гимназия по земеделие "Стефан Цанов“-Кнежа и Професионална гимназия по транспорт "Владимир Минчев“- село Владимирово, съобщиха от ръководството на гимназията - домакин.

В почивните дни 48 ученика от 17 селско стопански училища от Северна България участваха в състезанието "Млад фермер“, домакин на което бе училището в село Георги Дамяново.

За първа година участие в състезанието взеха ПГСС "Г.М.Димитров“-Дунавци, СУ "Христо Ботев“- с. Арчар, СУ "Евлоги Георгиев“ - Тръстеник и СУ "Н.Й.Вапцаров“- с. Ружинци. За втори път в 15-годишната история на състезанието домакин бе гимназията в Георги Дамяново, в партньорството с МОН и Аграрен университет – Пловдив.

Надпреварата се превърна в едно от най-престижните състезания по професиите в националния календар на просветното министерство. Участниците се състезаваха в модулите "Растениевъдство“, "Животновъдство“ и "Механизация на селското стопанство".

В състезанието, което премина много емоционално, учениците  разпознаваха семена от зърнено-житни и зърнено-бобови култури, в теоретичната част, зарязваха лози в практическата част в модул "Растениевъдство“.  В модул "Животновъдство“, разпознаваха различни видове фуражи в теоретичната част, и "хигиена на млекодобива“ в практическата, където доиха крава. В модул "Механизация на селското стопанство“ решаваха електронен тест по Безопасност и движение по пътищата за категория "Тракторист“, в теоретичната част, и управляваха колесен трактор в практическата. Цялото състезание бе много емоционално и динамично, участниците показаха висок професионализъм и познания. 

Народният дом в Георги Дамяново се оказа малък да събере участници  и гости в състезанието и началото на откриването бе дадено от емблематичния за Северна България духов оркестър  "Виво Монтана“. В луксозния хотел – ресторант "Житомир“ в Монтана призьорите в състезанието получиха своите награди.

Първите три отбра и призьорите в отделните дисциплини получиха правото да се запишат в Аграрния университет в Пловдив без приемен изпит, съобщи професор Нуреттин Тахсин.

Директорът на гимназията в Георги Дамяново Андрей Рангелов съобщи, че ученичката от 12 клас Мая Тодорова, получава право да проведе 6 месечен стаж в една от фирмите спонсор на състезанието, вносител на селскостопанска техника.

Мая, е единственото момиче, в 15-годишната история на състезанието "Млад фермер“, което участва в управлението на трактор, сподели Маргарита Гатева, почетен член на Асоциацията на училищата по земеделие, гори и мебели и създател на "Млад фермер“. Тя даде много висока оценка за организацията и заяви, че селскостопанската гимназия "Марко Марков“ в Георги Дамяново е готова да приема финал на състезанието. Гимназията в  Георги Дамяново е училище с повече от 60-годишна история. През годините то е възпитало много кадри, които работят в селското стопанство.

Тазгодишният финал ще е проведе в Ямбол, от 24 до 26 април. В него ще участват първите три отбора от регионалните кръгове.