Професионалната гимназия по селско стопанство в Георги Дамяново за втора поредна година е домакин на етап от състезанието "Млад фермер", предаде репортер на "Фокус“. От четвъртък до събота средношколци от 17 училища в Северна България ще проверят знанията си в три области -  растениевъдство, животновъдство и механизация на селското стопанство, съобщават от учебното заведение.

За титлата "Млад фермер“ ще борят 48 момичета и момчета от 17 училища. Те ще разпознават семена и фуражи, ще правят тестове  по безопасност на движението и работа при лоши атмосферни условия. Андрей Рангелов, директор на ПГСС "Марко Марков" сподели: "Горд съм, че за втора поредна година образователното министерство ни гласува доверие и ние сме домакин на състезанието. Това е начина работодателите да видят какво правим ние в училищата, но очакваме активност и от тяхна страна.“

За първи път в състезанието ще участват момичета и момчета от професионалните гимназии от Видинска област в Ружинци, Арчар и Дунавци,  и  от Тръстеник.

ПГСС "Марко Марков" в Георги Дамяново предлага обучава децата в специализирани паралелки в областта на селското стопанство. Преди 15 години МОН поставя началото на състезанието, разказаха от техникума. Форматът на състезанието обхваща всички сектори в селското стопанство – растениевъдство, животновъдство и механизация в селското стопанство. В рамките на 2 дни учениците показват своя професионализъм и умения, които са придобили в обучението в професионалните гимназии по селско стопанство.

Началото на състезанието е поставено през 2010 г., като тогава участниците са били малко на брой от професионалните гимназии по селско стопанство. През годините, всяка година се увеличава броят на желаещите да участват в надпреварата. Във формата децата показват не само какво са научили и могат, но и че тези професии са необходими, имат бъдеще и развитие, разказаха от учебното заведение.

ПГСС "Марко Марков“- с. Георги Дамяново, се включва за първи път през 2016 г.  като участник в състезанието. От тогава, до днес ученици от гимназията са участвали в състезанието, както в регионалния, така и националния му етап. През учебната 2022/2023 г. за първи път учебното заведение поема домакинството на Регионалния етап на състезанието за IV-та регионална група са Северозападна България. Регионът обхваща областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново и Шумен, като тогава участват14 отбора от 14 училища. През тази година училището отново е домакин за IV-та регионална група.

В състезанието мерят сили ученици във всички професионални направления от селското стопанство, а именно: Модул "Растениевъдство“, където се разпознават семена от зърнено-житни и зърнено-бобови култури, в теоретичната част, и се зарязват лози в практическата част. Модул "Животновъдство“, където се разпознават различни видове фуражи в теоретичната част, и "хигиена на млекодобива“ в практическата, където се дои крава. В модул "Механизация на селското стопанство“ се решава електронен тест по Безопасност и движение по пътищата за категория "Тракторист“, в теоретичната част, и се управлява колесен трактор в практическата. Цялото състезание е много емоционално и динамично. 

ПГСС "Марко Марков“ с. Георги Дамяново е училище с повече от 60 годишна история. През годините то е възпитало много кадри, които работят в селското стопанство.