Богата художествена програма, четири мащабни концерта на две различни, специално построени за празника сцени, участия на едни от най-популярните български групи и изпълнители и възобновяване на традицията за празнично шествие до лесопарк "Хисарлъка“ – така ще бъде отбелязано тазгодишното издание на "Кюстендилска пролет“.

Това обяви на пресконференция кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, предаде репортер на "Фокус“. Началото на пролетните празници в града ще бъде поставено на 16 март,  когато за 57-ми път, ще бъде избрана Девойка "Кюстендилска пролет". Изборът ще бъде съпроводен от впечатляващ спектакъл на площад "Велбъжд“, започващ в 19.00 часа.

Водещ на събитието ще бъде един от любимите образи от телевизионния екран и родния радиоефир – Димитър Павлов, а гостите на спектакъла ще имат възможността да се насладят на палитрата от красиви фолклорни изпълнения на пленителната Деси Добрева, както и на изпълненията на едни от най-популярните рап изпълнители сред младата аудитория в България – FYRE, който гостува заедно с DJ THEO.

На 20 март от 17.30 часа в Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора" ще бъде открита традиционната пролетна изложба "Кюстендилска пролет“ на кюстендилските художници.

На 21 март, когато Кюстендил отбелязва официалния си празник, празничната програма ще започне в 11.30 ч. на площад "Велбъжд“ с отслужване на молебен за здравето на кюстендилци и ще продължи с празнично шествие от центъра на града до лесопарк "Хисарлъка“ – любима традиция на кюстендилци, която ще бъде възобновена за пръв път след дългогодишна пауза.

Програмата на 21 март ще продължи на сцена "Базиликата“ в "Хисарлъка“ с ритуал по предаването на символите на Кюстендил, а Девойка "Кюстендилска пролет“ 2024 г. ще отправи поздрав до всички кюстендилци.

Отбелязването на официалния празник на Кюстендил ще продължи с празнична програма с участието на любимата група на малки и големи –  "Тоника СВ“, обичаните от публиката "Виво Монтана“ и кюстендилският Фолклорен ансамбъл "Родолюбие“.

От 10.00 часа до 18.00 часа на 21 март жителите и гостите на Кюстендил ще имат възможността да посетят цветно изложение "Кюстендилска пролет“ на площад "Велбъжд“, а в топлите часове на деня от 13.00 до 15.30 часа малките посетители на празника ще могат да се включат в кулинарна работилница за изработване на пролетни лакомства, заедно с преподаватели и ученици от Професионална гимназия по туризъм "Н. Й. Вапцаров“.

За малчуганите на "Хисарлъка“ Община Кюстендил е предвидила и пролетни арт-работилници в часовете от 11.00 до 16.00 часа, които ще бъдат разположени непосредствено до крепостната стена в лесопарка.

На 22 март ще бъде поставено началото на "Пролетен уикенд в Кюстендил“. Акцент в петъчния ден ще бъде еко инициативата по залесяване на част от гората, заобикаляща Късноантичната и средновековна крепост "Хисарлъка“, а денят ще завърши с рок концерт на легендарната българска група "Фактор“.

23 март също ще бъде ден, наситен с множество събития – в 12.00 ч. на сцена "Базиликата“ в "Хисарлъка“ по покана на Регионална библиотека "Ем. Попдимитров“ гост ще бъде журналистът Галя Щърбева, която ще представи своята книга "Да хванеш гората“.

След срещата с вдъхновяващия автор, жителите и гостите на Кюстендил ще имат възможността да се потопят в магията на спорта, а сцена "Базиликата“ ще бъде завладяна от открити тренировки, спортни прояви и демонстрации. Продължават и пролетните арт-работилници за малчуганите – от 11.00 до 16.00 ч. в лесопарк "Хисарлъка“.

В близост до града, на язовир "Дренов дол“ от 08.00 ч. любителите на вълнуващи моменти на съревнование ще могат да вземат участие в Дружествено състезание по ловна стрелба – дисциплина "Скийт“ за купата на Община Кюстендил.

Съботният ден ще завърши със звезден концерт на Васил Найденов. Запишете в календара си датата отсега – 23 март, 19.00 ч., площад "Велбъжд“.

24 март ще бъде неделя, посветена на семейството, времето сред природата и приключенските игри на открито:  в 11.00 ч. започва "Пролетно семейно приключение в Хисарлъка" заедно с ОДК Кюстендил. Планирани са много спортни игри, викторина за малки и големи и награди за най-малките участници в празника.