Кметовете на Велико Търново и южнокорейския град Кьонджу подписаха декларация за партньорство между двете стари столици. От Общината в старопрестолния град уточняват за "Фокус“, че Даниел Панов и Джу Нак-йонг са полижили подписите в рамките на гостуването на делегация от Южна Корея за Празника на Велико Търново – 22 март.

Сътрудничеството ще обхване различни сфери – опазване на културно-историческото наследство, разработване на нови градоустройствени решения и техники за реставрация на старите сгради, популяризиране на културната идентичност и художествените занаяти, съвместно провеждане на фестивали и събития с широко участие на обществения и неправителствения сектор.

"Възможността за инвестиции във високотехнологичния сектор също беше сред темите на разговора ни“, каза още кметът Панов.

И Велико Търново, и Кьонджу са туристически центрове с богато минало и културно-историческо наследство. В тази си роля те са и част от Лигата на историческите градове. Кьонджу също е бил столица в минал период от историята на Южна Корея.