Във Варна започва строителството на първата българска електрическа яхта. 9-метровият прототип ще премине ходови изпитания в края на годината, съобщава Maritime.bg.

Електрическата яхта има изключително стилни черти и следва да даде път за серийно производство на екологични плавателни съдове за дневни излети на море, в затворени водни басейни и по вътрешни водни пътища.

"Главната ни цел е да създадем разпознаваема марка екологични плавателни съдове, задвижвани изцяло с електричество. Дизайнът е наш, конструкцията е наша, строителството се осъществява от нас във Варна и се надяваме в бъдещ етап повечето компоненти да могат да бъдат произвеждани в България“, заяви управителят на "Галера 07“ Светослав Стоянов.

Проектният мениджър к.д.п. Андрей Станев коментира, че реализацията на яхтата става факт с активното участие на българския морски научен потенциал.

Корпусът, силовата уредба, както и винтовете, които са от ключово значение при електрическите плавателни съдове, при които е важно да се постигне минимално съпротивление, вече са изпитани и тествани в Центъра по хидро-и аеродинамика във Варна.