Годишните награди на клуб "Отворено общество" за високи постижения в различни сфери от живота бяха раздадени снощи. 31-та церемония се проведе в зала 1 на Фестивалния и конгресен център, предаде репортер на Varna24.bg.

Наградите заслужено отидоха у: Деян Хаджи-Манич (ученик от Математическата гимназия, носител на множество награди от състезания по математика, информатика и физика), абитуриентът Даниел Димитров (също възпитаник на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон", носител на множество отличия, състезател на националния отбор по география и др.), доц. д-р Александър Златаров (хирург в УМБАЛ "Св. Марина"), журналистът от Радио "Варна" Валери Великов и актрисата Кристина Джурова (с награда "Икар" за поддържаща роля през 2022 година).

Голямата награда на клуб "Отворено общество" за граждански принос бе връчена на екипажа на военния научно-изследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий“, който осъществи първото плаване на български военен плавателен съд до ледения континент Антрактида. Призът получи капитанът на кораб "Св. Кв. Кирил и Методий" - кап. II ранг Николай Данаилов. Той предвожда екипаж от 26 души, сред които трима курсанти от Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" - Варна.

Церемонията по връчването на призовете се състоя по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. На нея присъства кметът на Варна Иван Портних.