Миряни от Варненската епархия не одобряват новата наредба на Светия синод за избор на митрополити. Казват, че това ги лишава от правото им на глас. Те се срещнаха вчера с Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

"След касирането на изборите за Сливенски митрополит, влезе в сила една набързо съставена наредба, която на практика отнема изборните права на миряните и на свещениците, когато става дума за избор на техен митрополит. Така е било от създаването на Българската екзархия и сега изведнъж с тази наредба тези права се отнемат и затова искаме тези права да бъдат запазени", заяви Венцислав Георгиев пред БНТ.

"Самата наредба действително тя е вторична правна норма, защото не може да отмени онова, което е разписано по избора на митрополит в устава. И пределно е ясно, че Църковният събор съсредоточава цялата законодателна власт в църквата. Тук две мнения няма. Обаче Църковен събор в момента не може да се свика и да се проведе. Църквата и църковните проблеми не се решават на площада. Ние не сме партия, ние сме църква. Нашите скъпи миряни разбраха нашето изказване, нашия разговор и се надявам да имат спокойствие, малко повече доверие и да не се притесняват", добави Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.